artikel

Veel automatisering in EDC van Bausch + Lomb

Warehousing

Veel automatisering in EDC van Bausch + Lomb

Op Schiphol-Rijk werd in 2010 het nieuwe EDC van Bausch + Lomb, fabrikant van onder andere contactlenzen en lensverzorgingsproducten, in gebruikgenomen. Het dc is voor een gedeelte ingericht met systemen van systeemleverancier Knapp. Deelnemers aan Logistiek Live op 10 oktober kunnen dit verregaande geautomatiseerde dc bezoeken. Dan geeft directeur EMEA logistiek Patrick Gunther van Bausch + Lomb tijdens een presentatie en rondleiding tekst en uitleg over het dc.

Al 160 jaar is Bausch + Lomb marktleider op het gebied van contactlenzen, verzorgingsmiddelen voor contactlenzen, oogoptische chirurgische producten en instrumenten en oogoptische medicijnen. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een internationaal gezondheidsmerk waarvan de producten in meer dan 100 landen worden verkocht. Tegenwoordig werken er bij het concern, met hoofdzetel in Rochester in de VS, meer dan 10.000 medewerkers.

Levering aan individuele opticiens

De producten van Bausch + Lomb worden vervaardigd in fabrieken in de VS, Ierland en Brazilië. Het centrale dc van het bedrijf in Amsterdam is bestemd voor levering aan afnemers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Daarnaast wordt 20 procent van de producten aan Aziatische landen buiten de EMEA-regio geleverd. Directeur EMEA logistiek Patrick Gunther: “Vanuit Schiphol-Rijk bevoorraden we de dc’s van grote klanten, maar leveren we ook direct aan individuele opticiens. In totaal gaat het om ongeveer 75.000 dropoff points.”

Duizenden verschillende soorten contactlenzen

In het dc in Schiphol-Rijk liggen ongeveer 55.000 verschillende sku’s op voorraad, een  enorm aantal. Gunther: “Dat komt door de grote variëteit aan artikelen binnen productsoorten. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al duizenden verschillende soorten contactlenzen door verschillen in sterkte, tonus en cylinder, die allemaal met elkaar gecombineerd worden. Alle varianten hebben we hier op voorraad. Sommige soorten lenzen worden vaak verkocht, anderen vrijwel nooit. De enorme variëteit en verschillen in doorloopsnelheid stellen hoge eisen aan de inrichting van ons logistieke proces. In dit dc proberen we onze logistieke operatie zo efficiënt mogelijk uit te voeren.”

Geautomatiseerd miniloadmagazijn met 34.500 opslaglocaties

De oplevering ervan in 2010 betekende een enorme stap voorwaarts op het gebied van logistieke efficiency. Het hoog geautomatiseerde EDC is op een oppervlak van 16.000 vierkante meter gerealiseerd en heeft tevens een tussenverdieping met een oppervlakte van 4000 m2. Het gehele magazijnbeheer (WMS), de magazijnbesturing (WCS) en een groot gedeelte van de inrichting is afkomstig van leverancier Knapp. Deze firma bracht in het dc  een geautomatiseerd miniloadmagazijn aan van twee gangen met 34.500 opslaglocaties voor kartonnen dozen.

Drie kilometer transportbanen

Orderverzameling van de slow moving consumer goods vindt plaats met OSR (Order Storage + Retrieval) shuttle systemen op negen ergonomische good-to-man stations, terwijl fast moving consumer goods worden verzameld op zes pick-to-light stations. Het OSR-systeem beschikt over 108.000 opslagbakken, verdeeld over 27.000 trays. De lengte aan transportbanen in het dc bedraagt drie kilometer. Daarnaast is er speciale apparatuur geïnstalleerd  voor het gereedmaken van dozen met producten, zoals opzetters/afsluiters, apparatuur voor het automatisch toevoegen van documenten  en machines die labels aanbrengen.

Leverbetrouwbaarheid van 99,9 procent

“De realisatie van dit dc was een enorm complex project”, zegt Gunther. “En dan bedoel ik niet alleen de bouw en inrichting, maar ook het aan elkaar knopen van systemen, het opleiden van mensen en het op elkaar afstemmen van processen. Het duurde zeker één jaar voor alle systemen volgens onze wensen werkten en de processen optimaal waren ingericht. Inmiddels loopt alles op rolletjes. Dagelijks leveren we meer dan 15.000 pakketjes uit met een leverbetrouwbaarheid van 99,9 procent en een foutpercentage lager dan 0,025 procent. Dat zijn percentages waar we bijzonder tevreden over zijn.”

Tijdens  het bedrijfsbezoek in het kader van Logistiek Live verzorgt Patrick Gunther een presentatie over het dc van Bausch + Lomb in Schiphol-Rijk en de keuzes die bij de bouw en inrichting van het dc gemaakt zijn. Daarna volgt een rondleiding door het dc en is er de gelegenheid voor het stellen van vragen.

Reis nu mee naar Bausch + Lomb met Logistiek Live 2013!

Logistiek Live bestaat uit bedrijfsbezoeken aan innovatieve, logistieke organisaties. Maar liefst acht busroutes staan dit jaar gepland op donderdag 10 oktober, waaronder een bezoek aan bovenstaand bedrijf. Vooraf spreekt Logistiek Manager van het Jaar Derrien Jansen de deelnemers toe. Lees hier meer over de acht bedrijven en aanmelding van dit unieke evenement. Abonnees op Logistiek Magazine krijgen een fikse korting.

Bekijk hier een video van de succesvolle vorige editie van Logistiek Live in 2012.

Reageer op dit artikel