artikel

Klaas Puul vergroot efficiency met Warehouse Optimization

Warehousing

Klaas Puul vergroot efficiency met Warehouse Optimization

De Volendamse visgroothandel Klaas Puul moest al geruime tijd terugvallen op externe opslag om directer op klantvragen te kunnen reageren. Ctac heeft daarom een nieuw warehouse ontworpen en ingericht met Warehouse Optimization. ‘Een grote sprong voorwaarts’, aldus de betrokkenen nu na enkele jaren ingebruikname.

– tekst komt van leverancier –

 

“Wij zijn voorzichtig”, stelt Johan Bootsman, financieel directeur van Klaas Puul, doelend op de onzekere economische tijden waarin we leven. Toch heeft de internationaal opererende visgroothandel in Volendam nauwelijks onder de crisis geleden en wist men de omzet stabiel te houden. Het vertrouwen in de toekomst blijkt onder meer uit de bouw van een nieuw garnalenpel-atelier in Tanger (Marokko) én de nieuwe, ultramoderne opslag/productieruimte plus koelvriescomplex in Edam. Daar, in het Hollandse hart van de onderneming, werd Ctac gevraagd een warehouse te ontwerpen en in te richten, met SAP WMS en Warehouse Optimization. In termen van bedrijfsefficiency bepaald geen ‘voorzichtige’ stap, maar een grote sprong voorwaarts.

 

Garnalen zijn de core business, maar daarnaast verhandelt Klaas Puul ook mosselen, inktvis, krab, gerookte zalm – eigenlijk alles wat uit de zee komt. Het Volendamse bedrijf gebruikte overigens als eerste geen ammoniak bij het invriezen van producten, wat een wereldprimeur was. En over duurzaamheid gesproken: Klaas Puul heeft de vereiste certificering om bio-garnalen te verhandelen. Verder spant Klaas Puul zich in voor het vermarkten van duurzame garnalen met MSC- en Global Gap-certificaten. Zelf garandeert de onderneming een volledige traceability die ze integraal in – jawel – SAP heeft ondergebracht.

 

Klaas Puul moest al geruime tijd terugvallen op externe opslag om directer op klantvragen te kunnen reageren. Efficiënt is dat niet, want het vergt extra logistieke bewegingen. Een nieuw en groter magazijn naast de bestaande opslagfaciliteit in Edam zou de bedrijfsefficiency opstuwen en de transportkosten drukken. Daarbij golden een goede bezettingsgraad, realtime inzicht in de stock en een doelmatige manier van werken als harde eisen.

 

Optimaal ruimtegebruik

De gerealiseerde nieuwbouw biedt plaats aan circa 4.100 palletplaatsen, een zeldzaam ruime capaciteit. Het aangrenzende koelvriescomplex wordt constant op 26 graden Celsius onder nul gehouden. Door verrijdbare stellingen is het ruimtebeslag minimaal. Deze zijn voorzien van led-verlichting die automatisch aangaat wanneer een gang zich opent. Ook de ruimte in de hoogte – maar liefst 16 meter – is maximaal benut. De bezettingsgraad in Edam is dankzij al deze maatregelen ongekend hoog en schommelt doorgaans rond de 93 procent. “94 procent is nog beter”, zegt Bootsman enthousiast. “We hebben zelfs ooit honderd procent gehaald, dan kan er dus geen garnaal meer bij! Over optimaal ruimtegebruik gesproken.”

 

Alle processen in het imposante depot worden door SAP WMS bestuurd. Dat gebeurt zeer uitgekiend, met een minimum aan overbodige bewegingen. Zelf heeft het magazijnpersoneel geen overzicht van de werkzaamheden: SAP WMS weet alles. Dit centrale brein regelt, plant, denkt vooruit en geeft aan: deze pallet moet op die positie worden neergezet. De reachtruck-chauffeurs ontvangen de opdrachten op hun beeldscherm en voeren die uit. Gangen openen volautomatisch, de vork reikt vanzelf naar de aangegeven positie en scant de gezochte palet met een RF-barcodereader. De verkregen informatie wordt direct draadloos doorgeschoten naar het SAP systeem dat de benodigde controles uitvoert en verdere instructies uitvaardigt.

“Bijzonder is ook, dat de magazijnfunctionaliteit is gekoppeld aan de transportfunctionaliteit. Zodoende kan bijvoorbeeld een binnenkomende container uit Rotterdam meteen, door de verantwoordelijke medewerker, naar het juiste magazijn worden gestuurd”, zegt Eduard Koning, IT Manager. “Het klinkt als een belegen reclamekreet, maar evengoed: SAP denkt met ons mee.”

 

Interne efficiency

Vanaf januari 2010 werkt Klaas Puul op deze nieuwe, geautomatiseerde manier. Na de implementatie die zo’n zes maanden in beslag nam, draaide het systeem meteen goed. Koning: “De magazijnprocessen verlopen economischer. Producten zijn sneller voorhanden en de voorraad is direct online inzichtelijk, inclusief aantallen, waarden en de bewerkingsfase waarin een artikel zich bevindt. Kortom, je ziet precies wat je in huis hebt en de bewegingen daarbij. En dankzij de optimale benutting van vierkante meters zijn we geen lucht aan het koelen!”

 

Kan Klaas Puul nu ook sneller garnalen leveren? Bootsman: “Wij leverden al snel. Vóór 14.00 uur besteld, is nog dezelfde dag geleverd, of anders diezelfde nacht. Dit blijft zo, maar SAP WMS helpt ons deze service voor de toekomst te borgen. Het nieuwe warehouse is primair voor onze eigen efficiency om snel te kunnen handelen met onze voorraad. Een noodzakelijke stap, want de vraag naar onze producten stijgt gestaag.”

 

Systeem geaccepteerd

Met SAP als regisseur en de mens als uitvoerder bestond de angst dat de magazijnmedewerkers zich als een robot zouden gaan voelen. Maar die angst bleek ongegrond, constateert Bootsman. “Nadat ze ermee hebben leren werken, zijn ze enthousiast. Dat ligt mede aan de teamgeest en hun grote inzet om tot het beste systeem te komen. Zonder medewerking van je mensen begin je namelijk niets. Bovendien moeten alle systemen ook getest worden en dan heb je de input nodig van de mensen die dagelijks met het bijltje hakken. Werken in een volledig geautomatiseerd vrieshuis, in een grote truck met alle faciliteiten, zoals een verwarmde cabine, camera, led-scherm en intercom – het zijn optimale werkomstandigheden voor de werknemers. Dat horen we ook van onze mensen.”

Reageer op dit artikel