artikel

Almere, Stichtse Kant: “Terrein is er nog volop”

Warehousing

De gemeente Almere, beheerder van logistiek park Stichtse Kant, omschrijft het bedrijventerrein als duurzaam en met het accent op efficiënt ruimtegebruik. Ook zou Stichtse Kant een duurzame kwalitatieve uitstraling hebben.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 11 mei 2010.

Omvang park: 220 ha bruto, waarvan 47 ha voor logistiek gebruik

Bebouwd: 11,4 ha

Beschikbaar: 11 ha direct beschikbaar

Grondprijs per m2: tussen de 125 en 145 euro

Huurprijs per m2: 50 tot 65 euro

Infrastructuur

Wegen: directe ligging aan A27

Spoor: Nee

Water: ten zuiden van het bedrijventerrein ligt de Gooimeer; containerterminal in studiefase

Belangrijke gebruikers

Black Box Logistics (BBBL), Gibas Numeriek, Antalis, Geodis, GMB Tech Holland

Meer informatie: www.almere.nl/ondernemen

 

Waar Almere met Stichtse Kant in zijn algemeenheid op mikt zijn logistieke, gemengde en industriële bedrijven met een hoogwaardige uitstraling, zo laat Najat Azogagh weten. Ze is werkzaam voor de dienst stedelijke ontwikkeling van Almere. In het specifieke logistieke deelgebied van Stichtse Kant wil Almere logistiek dienstverleners, groothandelsbedrijven en distributiecentra verwelkomen.

Het logistieke park Stichtse Kant is nog behoorlijk nieuw. In 2005 werden de eerste stukken grond uitgegeven met in totaal een oppervlakte van 26 hectare. Het park is nog steeds in ontwikkeling en de uitgifte van grond vindt in meerdere fasen plaats. Een volgende uitbreiding van Stichtse Kant staat voor 2011 gepland. Azogagh: “Terrein is er nog volop in uitgifte. Voor logistiek was 26 hectare beschikbaar, daarvan is er nu 11,4 bebouwd. Op het logistieke gedeelte (1e fase) hebben zich inmiddels meerdere aansprekende bedrijven gevestigd.

 

Ondanks de crisis gaat de planvorming voor de tweede fase gewoon door.” De bereikbaarheid met het openbaar vervoer zal volgens Azogagh binnenkort flink worden verbeterd. Daarnaast onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor de komst van een containerterminal. Wat betreft het beheer en onderhoud als ook de veiligheid van het park zijn er diverse ontwikkelingen te melden: “In de toekomst zal Stichtse Kant voorzien in parkmanagement en een facility point met een scala aan diensten . Daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld vergaderaccommodaties, hotels, beperkte detailhandel, horeca, een TPG businesspoint, een drukkerij, een stomerij en kinderopvang. Ook een benzineverkooppunt behoort tot de mogelijkheden”, aldus Azogagh.

 

 

ANTALIS LOVEND OVER SAMENWERKING MET ALMERE

 

Antalis opende in 2009 de deuren van het grote nieuwe distributiecentrum op logistiek park Stichtse Kant. De leverancier van papier en verpakkingen was tijdens de opening van het dc bijzonder lovend naar burgemeester Jorritsma en is tot op de dag van vandaag tevreden over de samenwerking tussen Antalis en de gemeente Almere. Dat Antalis uitkwam op Stichtse Kant was geen uitgemaakte zaak. Ingezet werd op de huur van een kavel van 45.000 vierkante meter in Nederland. Pim Stolwijk, directeur operations bij Antalis: "In eerste instantie ging onze voorkeur uit naar een locatie op de as Maarssen – Culemborg. Dat bleek niet haalbaar.

 

Onder andere op advies van Groenewout Consultants & Engineers, die uitgebreide data-analyse hebben gedaan voor de inrichting en sizing van het pand, kwamen we uit op Stichtse Kant in Almere." Antalis kreeg wel te maken met de duurzaamheidsfilosofie van de gemeente. Antalis heeft hierop ingespeeld door in het gebouw een gescheiden waterafvoersysteem en een grijswatersysteem te implementeren waardoor de toiletten worden gespoeld met regenwater. Daarnaast beschikken de kantoren over een warmtepompsysteem. Voor de stroomvoorziening zorgt het nabijgelegen windmolenpark. "Ook bij de legborden in de racking hebben we rekening gehouden met duurzaamheid, door bewust te kiezen voor leggers van FSC-hout", zegt Pim Stolwijk.

 

Reageer op dit artikel