artikel

Case picking systeem van Witron

Warehousing

Case picking systeem van Witron
Het hart van Witron's systeem voor case picking: de Case Order Machine (COM).

Magazijninrichter Witron is het verst met automatische case picking systemen. Terwijl verschillende partijen nog bezig zijn om hun eerste systemen te implementeren, beschikt Witron al over referenties. Eén ervan, Edeka, opende zijn deuren voor een select publiek.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in T+O Warehousing nr. 12 2008.

 

Wie vanuit Nederland over de Duitse A2 naar Hannover rijdt, kan het nauwelijks ontgaan: het dc van supermarktketen Edeka ter hoogte van Hamm, net voorbij Dortmund. Vanuit dit centrale dc bevoorraadt Edeka, samen met de regionale dc’s in Moers en Meckenheim, zo’n 1000 winkels in de regio Rhein-Ruhr.

 

De eerste plannen voor dit dc stammen uit 2003, vertelt Thomas Kerkenhoff, leiter logistik van Edeka. "We hebben toen Witron, Vanderlande, Swisslog en Salomon uitgenodigd om met een concept te komen dat voldeed aan onze eisen en dat moest passen op een terrein van 220.000 vierkante meter. Na vier maanden bestuderen, vergelijken en discussiëren zijn we met Witron in zee gegaan."

 

Inrichting Edeka-dc

Het concept bestaat uit een dc in een U-vorm. In de ene, volledig manueel ingerichte vleugel worden alle versproducten verzameld, in de andere, grotendeels automatisch ingerichte vleugel de droge kruidenierswaren. In de verbinding tussen de vleugels bevindt zich het compartiment voor vriesproducten.

 

De bouw van het dc startte in 2004. Net na de zomer van 2006 was het pand klaar en volledig ingericht. Kerkenhoff: "Daarna hebben we nog een jaar nodig gehad om de operatie op te starten en op het gewenste prestatieniveau te brengen."

 

Order Picking Machinery

Het meest indrukwekkende onderdeel van het dc is de Order Picking Machinery (OPM). Met dit systeem worden de droge kruidenierswaren op colliniveau zonder menselijke tussenkomst gedepalletiseerd, opgeslagen, gepickt en gestapeld op pallets of rolcontainers. De eerste mensenhanden komen er pas op de expeditievloer aan te pas, waar medewerkers de pallets of rolcontainers per winkel consolideren en laden.

 

Het proces start bij de goederenontvangst. De vrachtautochauffeurs van de leveranciers lossen hun pallets zelf en plaatsen ze op één van de vijftien inbound palletconveyors. Omdat de leverancier via een advanced shipping notice al heeft laten weten wat er op de pallet staat, volstaat automatisch scannen van het GS1-palletlabel om de pallet in te boeken. Een ingebouwde weegschaal en hoogtemeting zorgt voor een extra controle van het aantal colli op de pallet. Vervolgens gaat de pallet door een contourscan. Het WMS van Witron stuurt de pallets naar het automatisch hoogbouwmagazijn met 50.000 bufferlocates of rechtstreeks naar de OPM.

 

Depalletiseren

De eerste taak van de OPM is het depalletiseren van de colli. Daarvoor beschikt Edeka over zes layerpickers van Univeyor, die volledig automatisch de pallet laag voor laag afstapelen. Elke laag wordt op een conveyor geplaatst, waarna de colli van elkaar worden gesepareerd.

 

Vervolgens worden de colli stuk voor stuk op een tray geplaatst. Daarna volgt de tussentijdse opslag van de trays. Dat gebeurt in stellingen met een soort miniloadkraan. Edeka beschikt over 48 van dat soort kranen, die 460.000 traylocaties bedienen.

 

Aanvoeren in volgorde

Het hart van de OPM bestaat uit de Case Order Machine (COM), die de daadwerkelijke orderpicking verzorgt. Aan de hand van de orders zorgt de besturingssoftware van Witron ervoor dat de colli met behulp van de miniloadkranen en conveyors in de goede volgorde worden aangevoerd.

 

In de COM worden de colli eerst van de trays gehaald. Een groot aantal stalen pinnen prikt door de gaten in de trays en duwt de colli omhoog. Vervolgens pakt een paar vorken de colli op en trekt die op een transportband.

 

Twee pushers

Vervolgens is het zaak om de colli zodanig te positioneren, dat die op de goede plek op de pallet belandt. Daarvoor beschikt de COM over twee pushers. De eerste pusher duwt elke doos in de juiste positie voor de pallet.

 

[fotoalbum] 

 

Een tweede pusher haaks daarop schuift de doos op een vork boven de pallet. Vervolgens trekt de COM de vork terug, waardoor de doos exact op de goede plek belandt.

 

210.000 colli per dag

Per uur kan één COM tussen de 520 en 570 colli verwerken, die op één pallet of op twee rolcontainers tegelijk kunnen worden gestapeld. Volle pallets of rolcontainers worden automatisch afgevoerd,

geseald en via conveyors naar de expeditievloer gebracht. Daar worden de pallets en rolcontainers per winkel verzameld en geladen. In totaal beschikt Edeka over 24 COM’s, die op piekdagen 210.000 colli kunnen verwerken.

 

Eén van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling van het concept was het stapelalgoritme dat het meest optimale stapelpatroon berekent. Kenmerk van het assortiment in supermarkten is immers het grote onderscheid in vormen en formaten van colli. Al die colli moeten precies op elkaar passen, en dan ook nog in de volgorde waarin de schappen in de winkels worden aangevuld. Volgens -Witron stapelt de COM beter dan de gemiddelde mens, wat tot tien procent in transportkosten kan schelen.

 

90 procent van food-artikelen 

De OPM kan zo’n 90 procent van de verschillende food-artikelen verwerken. Bij Edeka wordt 75 tot 80 procent van het totale volume door de OPM verwerkt. Dat komt door de overname vorig jaar van de winkelketen Marktkauf die veel nonfood-artikelen in het assortiment heeft. Zo’n 20 tot 25 procent van het assortiment – waaronder literflessen frisdrank, zakken kattenbakkorrels, emmers strooizout en displays met actieartikelen – worden daarom manueel gepickt met behulp van voicepicking. In totaal gaat het om zo’n 50.000 colli op piekdagen.

 

Een andere beperking betreft de automatische depalletiseerstations. De layerpickers van Univeyor hebben moeite met bijvoorbeeld verpakkingen, waarvan de lijm loslaat, instabiele displays en slip—sheets. Zo’n 20 procent van alle pallets wordt daarom manueel gedepalletiseerd. Daarvoor zijn vier manuele werkstations ingericht.

 

Itempicking 

Daarnaast heeft Edeka voor orderpicking op itemniveau het bekende Dynamic Picking System geïnstalleerd. Met dit pick-to-light-systeem waarbij de picklocaties automatisch worden aangevuld, worden op topdagen 55.000 bakken gepickt.

 

Edeka heeft naar volle tevredenheid ruim een jaar gedraaid met dit onbemande systeem. Of beter gezegd: nagenoeg onbemand, want Edeka beschikt wel over een team van 36 technici die de OPM en alle andere systemen aan de praat moeten houden.

Eén miljard colli

Edeka is niet de enige die het OPM-systeem heeft geïmplementeerd. Verschillende -retailers, waaronder Kroger in de Verenigde Staten en Mercadona in Spanje, hebben in totaal 229 COM-machines geïnstalleerd. Witron claimt met al deze machines al meer dan één miljard colli op 13 miljoen pallets te hebben verzameld.

 

Verschillende Duitse, Belgische, Britse en Scandinavische retailers grepen dan ook de kans om dit systeem in werking te zien. Uit Nederland reisden mensen van Albert Heijn, Schuitema, Jumbo, Plus, Super de Boer, Hema en V&D af naar Hamm.

Reageer op dit artikel