artikel

Rotterdam – ‘Maasvlakte prettiger door hoofdas

Warehousing

Rotterdam – ‘Maasvlakte prettiger door hoofdas
Jok Slootweg

Distripark Maasvlakte is het park, waar in tegenstelling tot de parken Eemhaven en Botlek wel het een en ander zichtbaar is veranderd. Kees van der Hoop, tot voor kort beheerder van het park, hierover: “Op Distripark Maasvlakte is de hoofdas verfraaid, daardoor moet het voor bedrijven en werknemers op het park een prettiger verblijfplaats zijn. Er is meer groen aangeplant en er zijn bankjes geplaatst.”

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 19 juni 2009.

 

Volgens Van der Hoop is er ook gekeken wat de aanleg van de Tweede Maasvlakte voor de Eerste Maasvlakte betekent. "Hoe past Maasvlakte II in Maasvlakte I hebben we ons afgevraagd. En voor welke bedrijven is het de ideale plek om zich te vestigen. Dat zijn voornamelijk zee-zee en zee-multimodaal bedrijven. Daarop willen we inspelen. En het is zeker niet voor ieder bedrijf de ideale plek om een vestiging te hebben, neem bedrijven die te maken hebben met zee-weg transport combinaties. Congestie is hiervan uiteraard de oorzaak." Maasvlakte is qua naam een van de bekendste Distriparken van Nederland. Het ligt ook direct aan de Noordzee, naast de ECT Delta Terminal.

De containerterminals op de Maasvlakte worden vaak gebruikt als eerste aanloophaven in Europa. Van daaruit gaat het naar Distripark Maasvlakte en via de A15, het spoor en de binnenvaart zijn goederen naar het achterland te transporteren. Het Distripark is in 1997 opgeleverd.


 

Maasvlakte Rotterdam

Omvang park: 69 ha

 

Waarvan bebouwd: Onbekend

 

Beschikbaar voor bebouwing: 23 ha

 

Grondprijs per m2: Op aanvraag

 

Huurprijs pet m2: Onbekend

 

Infrastructuur

Wegen: A15

 

Spoor: Aansluiting op spoor

 

Water: O.a. ECT Delta Terminal

 

Belangrijke gebruikers

Kloosterboer

Archer Daniel Midlands (ADM)

Hankook

Nippon Express

 

Meer informatie

http://www.portofrotterdam.nl/

 

 


‘Ruimte! En er komt steeds meer ruimte bij…

Kloosterboer zit zo’n vijf en een half jaar op distripark Maasvlakte. Waarom het bedrijf zich daar heeft gevestigd? "Ruimte!", is het duidelijke antwoord van Jok Slootweg, coördinator voorraad en planning en plaatsvervangend plantmanager. "We verzorgen de opslag van onder andere Farm Frites in ons diepvrieshuis. Farm Frites groeide in Oudenhoorn uit haar jasje. Dus zijn we op zoek gegaan naar een locatie in de buurt. Het werd de Maasvlakte. En het mooie hier is dat er steeds meer ruimte bij komt", vertelt Slootweg met een knipoog, doelend op de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Vogens Slootweg is er ondanks de ruimte voor zijn bedrijf toch te weinig ruimte voor bedrijven die echt aan het water willen zitten. Een echt probleem noemt hij de ontsluiting. "Als er files staan, dan sta je echt lang vast en zijn er niet voldoende ontsluitingsmogelijkheden. Een pont voor auto’s van Hoek van Holland naar de Maasvlakte zou al helpen. Verder vind ik dat er te weinig voorzieningen zijn, zoals een tankstation of een plek waar je iets kunt eten, mogelijkheden om te sporten of een kinderopvang."  

Reageer op dit artikel