nieuws

Nederland weer best verbonden land ter wereld

Supply chain 3372

Nederland is wederom het beste land als het gaat om connectiviteit. De Global Connectedness Index (GCI)-ranglijst van DHL wordt wederom aangevoerd door Nederland.

Nederland weer best verbonden land ter wereld

In de index van DHL die de 169 logistiek gezien meest verbonden landen ter wereld in kaart brengt, wordt Nederland gevolgd door Singapore. Zwitserland en België complementeren de top 4. Gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten op plek 5.

Voor de vierde keer op rij staat Nederland te boek als ‘s werelds meest verbonden land ter wereld. Europa scoort sowieso goed. Acht van de tien meest verbonden landen zijn in Europa. Als gevolg daarvan is Europa ook de regio met de hoogste graad van globalisering in het algemeen, vooral met betrekking tot handel en persoonlijke stromen.

 

 

 

Noord-Amerika volgt in de regionale ranglijst, die een leider is in internationaal kapitaal en informatiestromen. Op de derde plaats ligt de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zuid—Oost Aziatische landen maken fikse sprongen. Cambodja, Maleisië, Mozambique, Singapore en Vietnam overtreffen de verwachtingen aldus de onderzoekers.

Het onderzoek

De tweejaarlijkse Global Connectedness Index (GCI)  is een uitgebreid onderzoek naar de mate van globalisering. Het rapport is gebaseerd op meer dan 1,8 miljoen datapunten en richt zich op vier belangrijke pijlers: de internationale handelsstromen, kapitaal, informatie en mensen.

Andere conclusie uit het rapport:

  • De meeste mensen geloven dat de wereld meer geglobaliseerd is dan het in werkelijkheid is. In feite is de overgrote meerderheid van de stromen die zou kunnen plaatsvinden hetzij binnen of tussen landen zijn eerder binnenlands dan internationaal.
  • Wereldwijde verbondenheid wordt nog steeds beperkt door afstand en verschillen tussen landen. Ongeveer de helft van alle internationale stromen zijn tussen landen en hun top drie oorsprong en bestemmingen.
  • Landen die dieper integreren in internationale stromen hebben de neiging om sneller economisch te profiteren.

 

Reageer op dit artikel