nieuws

‘Investeren in ICT zie ik als overlevingstechniek’

Supply chain 2121

‘Investeren in ICT zie ik als overlevingstechniek’
Dagvoorzitter Tom Van Woensel tijdens het ITT-event 2018: 'Rendement genereren met ICT'.

In hoeverre draagt het investeren in ICT bij aan het verbeteren van het rendement van een logistieke onderneming? Het was de centrale vraag tijdens het tiende ITT-event, georganiseerd door leverancier Trimble Transport & Logistics. Dagvoorzitter Tom van Woensel: “Mijn ervaring wijst uit dat je vooral rendement genereert door mensen hun werkwijze aan te laten passen en slimmer gebruik te laten maken van ICT.”

Rendement behalen uit een ICT-investering, het is iets wat transportondernemers al jaren proberen. Toch slaagt volgens TLN-voorzitter Arthur van Dijk maar een deel van de bedrijven erin ICT in te zetten voor concurrentieel voordeel. Van Dijk wilde tijdens het ITT wel een poging wagen om het waarom daarvan te duiden: ”In de huidige veranderende wereld ligt de nadruk op het genereren van data. Enerzijds levert deze data veel kansen op, anderzijds grote bedreigingen. Kijk je naar de faalkosten in de transport en logistieke sector, dan ligt het percentage op zes procent. Slaag je er als onderneming in om dat percentage omlaag te brengen, dan levert je dat zomaar één procent extra rendement op. Door slim gebruik te maken van de data die je verzamelt, kun je dit realiseren.”

Werkprocessen aanpassen kan leiden tot nieuwe kansen
Volgens Van Dijk is data belangrijk, maar levert het analyseren ervan pas iets op wanneer logistiek dienstverleners een duidelijke visie opstellen over wát ze willen bereiken en op welke manier. Vervolgens moeten ze nadenken over hoe ze ICT willen gebruiken en hierin investeren. De juiste mensen inzetten, ook in relatie tot het gebruik van de software, noemt hij als steeds belangrijker aspect. “Tenslotte moeten bedrijven hun werkprocessen waar nodig aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid.” Dat laatste kan leiden tot het grijpen van nieuwe kansen, zoals het aanbieden van supply chain finance projecten. “We moeten als sector niet willen volgen, maar leidend zijn.” Toch moest ook Van Dijk erkennen dat hij niet kon aangeven waartoe de huidige ontwikkelingen leiden. “Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Maar wat ik wel hoop, is dat we over tien jaar nog steeds een belangrijke sector zijn.”

Update Carry-on app
Dat ICT een belangrijke rol speelt bij het succes van een onderneming, daar was iedereen het tijdens het ITT-event wel over eens. Software ontwikkelt zich bovendien in een razend tempo. Trimble gaf zelf tijdens een productupdate aan dat het nu mogelijk is om een CMR te scannen door middel van een foto. De foto zet de CMR bovendien automatisch recht. Het werkt aan een nieuwe BYOD-app voor charters. De bestaande gebruikersinterface die het voor het gebruik van tablets ontwikkelde is in de zomer van 2018 beschikbaar voor de BYOD-app. Tenslotte werkt het aan een nieuwe versie van de Carry-on app. Daarmee is vanuit een boordcomputer een taak te sturen naar een mobiel apparaat. Dit device is vervolgens buiten de truck te gebruiken voor taken, zoals het scannen dan wel een foto te maken van een CMR.

‘Met ICT personeelskosten beheersen’
Ook tijdens een paneldiscussie stond de vraag over hoe het maximale rendement te halen uit ICT centraal. Wat Machiel Bode, sectormanager transport bij ING zegt op te vallen, is dat ondanks achttien jaar van economische groei, het rendementspercentage in de sector niet is veranderd. “De mogelijkheden zijn dankzij ICT groter, maar het rendement blijft hetzelfde.” Volgens Marwin Melis, eigenaar van Melis Logistics, betekent investeren in ICT voor zijn bedrijf vooral dat de onderneming beter in staat is om personeelskosten te beheersen. “Investeren in ICT is een keuze, wij hebben hiervoor geen limiet. We kunnen de huidige groei van het bedrijf aan dankzij onze ICT.” Van Dijk van TLN: “Ik zie investeren in ICT meer als een overlevingstechniek.”

Wat te doen met veel data?
Dagvoorzitter en hoogleraar Logistiek en Supply Chain aan de Technische Universiteit Eindhoven Tom Van Woensel zegt dat hij recent nog hoorde dat ondernemers stellen over veel data te beschikken, maar niet te weten wat ermee te doen. Volgens Van Dijk is dat iets wat absoluut moet veranderen: “Je kunt het vergelijken met een auto waarvan de rechterspiegel ontbreekt, terwijl het voertuig op hetzelfde moment wordt ingehaald door een modernere truck. Dat is wat er nu gebeurt met de opkomst van allerlei nieuwe apps. Je moet je als logistieke ondernemer afvragen wat je moet en kunt met de nieuwe tools.”

Data-entry kosten in rekening brengen
“Wat mij betreft moeten transport en logistieke ondernemers veel meer inspelen op de veranderingen die ze zelf willen of onder druk van opdrachtgevers moeten doorvoeren. Je kunt absoluut rendement halen uit de nieuwe kansen die zich aandienen”, stelt Van Woensel. Het meest praktische voorbeeld uit de discussie dat daarop volgde was van Melis: “Wij reiken sommige klanten die niet al te vooruitstrevend zijn met ICT middelen aan om effectiever data door te geven. Bijvoorbeeld met een specifiek daarvoor ontwikkeld Excel-bestand. We denken er nu over om klanten die hiervan geen gebruik willen maken data-entry kosten in rekening te brengen of extra kosten per zending te berekenen. Noem het het opvoeden van de klant.”

‘Elk bedrijf heeft een Henk in dienst’
Van Woensel had tenslotte nog een paar adviezen aan de ruim tweehonderd aanwezigen. “Probeer te voorkomen dat planners bij een incidentele mislukking gebruikmaken van een automatische planknop. Ik noem dergelijke planners altijd ‘Henk’. Bij elk bedrijf werkt er wel één. Je moet willen begrijpen waarom iets niet loopt zoals gewenst of gepland.” De factor mens is sowieso belangrijk, zeker bij ICT-investeringen, zo stelt de hoogleraar. “Je moet, als je meer rendement wil behalen, weten waarom een persoon reageert zoals hij doet. Probeer dus mensen gebruik te laten maken van ICT en ga daarvoor met je leverancier in gesprek. Enthousiasme onder gebruikers is extreem belangrijk en dus een taak van beide partijen.”

Foto's

Reageer op dit artikel