nieuws

Unilever wederom op 1 in Gartner’s Supply Chain Top 25

Supply chain 2579

Unilever wederom op 1 in Gartner’s Supply Chain Top 25

Gartner heeft de resultaten van haar jaarlijkse Supply Chain Top 25 bekendgemaakt. Voor de derde keer op rij prijkt het Nederlandse Unilever bovenaan deze lijst die de waardering laat zien van de best presterende supply chains ter wereld.

De lijst werd bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse conferentie van Gartner in Phoenix, Arizona. “De ranglijst bestaat uit een indrukwekkende groep leiders met waardevolle lessen om te delen, waaronder drie recente nieuwkomers uit de sectoren life sciences, retail en consumentenproducten”, aldus Stan Aronow, research vice-president van Gartner. “Unilever heeft een sterk supply chain merk, wat tot uiting komt in de score. Het bedrijf kreeg ook een 10 voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Nederlandse leider in consumentenproducten investeert veel in de digitalisering van zijn supply chain. Een belangrijk initiatief is de inzet van robotisering ter ondersteuning van het order-to-cash-proces, uitgevoerd vanuit de regionale servicecentra. Meer dan 20 ‘bots’ hebben al honderden processen geautomatiseerd, er ligt een roadmap klaar voor nog honderd andere”, aldus Arnonow.

Veranderingen in supply chain lijst

Het Amerikaanse Home Depot is weer terug van weggeweest en voegt zich er weer tussen in de lijst na een onderbreking van drie jaar. Novo Nordisk en Adidas zijn nieuwkomers in de Supply Chain Top 25. “Als we terugkijken naar 2017, hebben we een jaar van gezonde groei meegemaakt, ondanks de verhitte handelsretoriek. Nu, in 2018, breidt het protectionisme zich uit in reactie op aangekondigde acties van de VS en het VK, onder andere. Dit heeft ertoe geleid dat veel organisaties de locatiestrategie voor hun supply chain netwerken opnieuw aan het evalueren zijn. Door teruggang in het beschikbare aanbod in veel regio’s, nemen de kosten van logistiek en arbeid toe. De meest geavanceerde supply chains acteren proactief op deze risico’s en blijven solide prestaties boeken.”

McDonalds in categorie ‘Masters’

De analisten van Gartner hebben een aparte categorie gemaakt voor bedrijven die langdurig goed presteren op supply chain gebied. McDonald’s, in de lijst van vorig 2017 op positie 2, mag zich dit jaar aansluiten bij het ererijtje naast Apple, Procter & Gamble en Amazon in de categorie ‘Masters’. McDonalds experimenteert onder meer met augmented reality om opslagruimtes te beheren, zodat medewerkers meer tijd met de klant kunnen doorbrengen.

De volledige Gartner Supply Chain Top 25 ziet er als volgt uit:

1.    Unilever

2.    Inditex

3.    Cisco Systems

4.    Colgate-Palmolive

5.    Intel

6.    Nike

7.    Nestle

8.    PepsiCo

9.    H&M

10.  Starbucks

11.   3M

12.  Schneider Electric

13.  Novo Nordisk

14.  HP Inc.

15.   L’Oréal

16.   Diageo

17.   Samsung Electronics

18.   Johnson & Johnson

19.   BASF

20.  Walmart

21.  Kimberly-Clark

22.  The Coca-Cola Co.

23.  Home Depot

24.  Adidas

25.  BMW

 

Reageer op dit artikel