nieuws

Active Ants komt in handen van Bpost

Supply chain 4116

E-fulfilmentbedrijf Active Ants in Nieuwegein heeft een nieuwe aandeelhouder. Het Belgische postbedrijf Bpost neemt een meerderheidsbelang. De dagelijkse leiding blijft in handen van het huidige management.

Active Ants komt in handen van Bpost
Jean Lahaye en Jeroen Dekker

Jean Lahaye en Jeroen Dekker blijven voor ongeveer 40 procent mede-aandeelhouder van het bedrijf, dat ze zes jaar geleden zijn gestart en in korte tijd hebben zien groeien van 25 naar 180 medewerkers. Samen gaan ze verder in het dagelijkse management en krijgen ze de vrijheid van Bpost om de ondernemende organisatie te blijven die ze zijn. “Er komt geen corporate mantel om heen”, zegt Jeroen Dekker in een reactie. “Ook niet iemand naast ons in de directie namens Bpost. We blijven onder de naam Active Ants actief.”

‘Niet groeien is voor ons geen optie’

Zelfstandig verder gaan zonder een flinke kapitaalsinjectie werd volgens Dekker steeds moeizamer. “De verhouding eigen vermogen – vreemd vermogen begon scheef te lopen. Dan sta je voor de keuze: minder snel groeien en eerst eens wat geld verdienen, of een investeringspartner zoeken. Niet groeien is geen optie voor ons. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar partijen die ons financieel stabiliteit geven. Met Bpost is dat gelukt, maar bovendien is dit een bedrijf uit de logistieke wereld, die ons naar een volgende fase kan helpen.”

 

 

Dekker doelt daarbij op het netwerk van Bpost om de Belgische markt op te komen, maar ook in staat is om Europese aanvoerstromen te organiseren. “Bovendien was er een geweldige klik met het management, echt een partij die de juiste dingen zegt. Dat is belangrijk voor ons. We hebben bewust gezocht naar een partij die wat kan toevoegen, meer dan alleen geld.”

Active Ants en Autostore

Active Ants heeft het grootste Autostore systeem in de Benelux
en investeert in pickrobots

Meerdere overnames in e-commerce

Bpost is al lange tijd flink op het overnamepad. Eerder dit jaar werd het postbedrijf eigenaar van logistiek dienstverlener Leen Menken in Zoetermeer, die fijnmazige distributie doet voor food webshops. Ook in het bezorgnetwerk De Buren in Hengelo heeft Bpost een substantieel belang genomen. Eind 2016 werd Bpost bovendien volledig eigenaar van Dynalogic, specialist in last mile bezorgingen.
Het is volgens Dekker niet de bedoeling van Bpost om de overgenomen partijen in elkaar te schuiven onder een nieuwe naam. Het postbedrijf investeert met name in bedrijven die complementair zijn elkaar, meent Dekker. “De overlap is heel gering. Dus ik denk dat hierdoor juist kansen ontstaan voor ons als groep. Ik verwacht niet dat het komt tot een integratie met andere bedrijven onder de Bpost vlag.”

Groeien in omzet en kwaliteit

Een honderd procent overname van Active Ants is niet aan de orde geweest. Dekker en Lahaye hebben nog volop ambitie om dit bedrijf verder te laten groeien, niet alleen in omzet. “Onze missie is en blijft kwalitatief groeien in cross border e-commerce logistieke dienstverlening. Ik denk dat nog maar aan het begin van de groeicurve zitten. Het zou stom zijn om hier nu mee te stoppen. In het meerjarenplan koersen we op een bedrijf van misschien wel 100 tot 200 miljoen euro.” De omzet ligt nu op 11 miljoen euro. Bpost krijgt met de overname iets meer dan 60 procent in handen.
Volgens Dekker heeft het personeel enthousiast gereageerd op de overname. “De OR was snel akkoord met deze plannen. Iedereen ziet wel dat we nu in een veel stabielere situatie komen. Groeien als MKB organisatie gaat met horten en stoten. Nu komt er financiële rust in het bedrijf. Dat is ook voor medewerkers van belang.”

Reageer op dit artikel