nieuws

Haven Rotterdam en IBM investeren in Internet of Things platform

Supply chain 1647

Haven Rotterdam en IBM investeren in Internet of Things platform

Het Havenbedrijf Rotterdam en IBM zijn een samenwerking gestart om de haven verregaand te digitaliseren met de realisatie van een Internet of Things (IoT)-platform. Via het cloudplatform -waar tientallen miljoenen euro’s voor worden uitgetrokken – gaat het Havenbedrijf de data, afkomstig van tal van sensoren, verzamelen en verwerken.

Het initiatief moet het 42 kilometer grote havengebied voorbereiden op autonome scheepvaart. Een eerste stap is het ontwikkelen van een dashboard dat realtime sensordata met informatie over het water en het weer samenbrengt en verwerkt. Dit moet het transportmanagement veiliger en efficiënter maken.

Infrastructuur voor autonoom varen

Het IoT-platform is volgens Paul Smits, chief financial officer van het Havenbedrijf Rotterdam, de opmaat om van Rotterdam de slimste haven ter wereld te maken. “Het is daarbij essentieel dat we de big data die in de haven beschikbaar is, inzetten om tot een zo veilig en efficiënt mogelijke logistieke keten te komen. Dankzij realtime informatie over infrastructuur, water en lucht kunnen we de dienstverlening verbeteren. Ook voor autonome scheepvaart hebben we slimme infrastructuur nodig.”

Meetgegevens registreren met IoT

Het Internet of Things refereert aan de situatie waar semi-intelligente voorwerpen zelfstandig met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen over het internet. In de Rotterdamse haven gaat het dan onder andere om kademuren, meerpalen en wegen. De sensoren die hierop en in verwerkt zijn, sturen continu meetgegevens naar het nog te ontwikkelen platform. De eerste stap wordt het verzamelen van hydro- en meteogegevens, zoals waterstanden, zoutgehalte, windsnelheid, zicht en stroming. Vanaf maart dit jaar is deze informatie actueel beschikbaar via het platform zodat het Havenbedrijf volgens eigen zeggen nog beter zijn kerntaak van het handhaven van een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart kan uitvoeren.

Minder lange wachttijden

IBM’s cloud- en Internet of Things-technologie zal deze data analyseren en vertalen in relevante inzichten voor de Rotterdamse haven. Het platform moet de haven helpen wachttijden te verminderen, aanleg-, laad-, en vertrektijden te optimaliseren. Dankzij de technologie van IBM kan de Rotterdamse haven bijvoorbeeld ook voorspellen, afhankelijk van het waterniveau, wat het beste tijdstip is om aan te meren en te vertrekken, terwijl het een maximale lading garandeert.

Platform op basis IBM IoT-technologie

Het Havenbedrijf Rotterdam investeert de komende jaren tientallen miljoenen euro’s in dit project. Deze investering past binnen de ambitie om met digitalisering en data de concurrentiepositie van de haven verder te versterken. Het platform wordt ontwikkeld op basis van IBM’s cloud- en Internet of Things-technologie. Bij het project zijn ook Cisco en Axians betrokken.

Reageer op dit artikel