nieuws

Nederland sleept mega logistieke order JSF binnen

Supply chain 6459

Nederland gaat alle reservedelen voor alle F-35 toestellen in Europa opslaan. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend gemaakt. Het gaat om opslag, verzending en het beheer van reservedelen van meer dan 400 F-35’s voor de komende decennia.

Nederland sleept mega logistieke order JSF binnen

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert hoorde het goede nieuws dinsdag 15 augustus tijdens haar bezoek aan het Pentagon. Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt de opslag van de spullen. Daarnaast profiteren zo’n 70 Nederlandse bedrijven van de opdracht.

Logistieke aanpak

De onderdelen van de JSF gaan naar  het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), dat gaat fungeren als het Europees distributiecentrum. Het distributiecentrum is onlangs nog vernieuwd en geautomatiseerd. In het warehouse, dat een oppervlakte heeft van 14.000 vierkante meter, worden vooral kleine onderdelen opgeslagen.

 

Picken, packen verzenden

Vanaf hier vindt de verpakkingen en verzending plaats. Inclusief de douaneafhandeling en exportvergunningen. Het Europese dc LCW krijgt een vooruitgeschoven post op Schiphol. Dit omdat vervoer niet alleen over de weg gaat, maar ook via de lucht. De komst van het warehouse is volgens defensie de eerste stap naar een modern logistiek concept voor F-35- onderdelen in Europa. Nederland laat met het binnenhalen van dit centrum zien dat het een koploper is in de logistiek.

Motorenonderhoud

Nederland was eerder al aangewezen als een van de landen die de motoren van de nieuwe gevechtsvliegtuigen onderhoudt, samen met onder meer Australië, Noorwegen en Turkije. Op het LCW worden een proefopstelling en werkplaats gebouwd als onderdeel van de wereldwijde onderhoudsinfrastructuur voor de F-35-motoren.

Samenwerkingsverband OneLogistics

Nederland werkte de afgelopen jaren hard om de order binnen te slepen. OneLogistics, samenwerkingsverband tussen de Topsector Logistiek, Douane Nederland, provincie Noord-Brabant, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), NIDV/NIFARP en de Koninklijke Luchtmacht/Logistiek Centrum Woensdrecht tekende vorig jaar een overeenkomst waarin is afgesproken dat alle betrokkenen een Europese logistieke oplossing gaan organiseren voor de Joint Strike Fighter (JSF), de opvolger van de F-16.Warehousing en douane-activiteiten.

Werkgelegenheid en miljoenen omzet

Hennis: ” Prachtig nieuws voor Nederland en ook een compliment aan de Nederlandse industrie. Ook minister Kamp (Economische Zaken) is content: “Met de komst van het Europese distributiecentrum voor F35-onderdelen wordt de positie van Nederland als distributieland bevestigd en verder versterkt. Dit is goed voor onze werkgelegenheid en levert naar verwachting enkele honderden miljoenen aan extra omzet voor onze logistiek en distributiesector op.”

 

 

Reageer op dit artikel