nieuws

ANWB kijkt opnieuw naar verlieslijdende logistiek

Supply chain 3208

ANWB kijkt opnieuw naar verlieslijdende logistiek
G.Snel uit Woerden is verantwoordelijk voor de distributie van de ANWB-winkels.

De winkelorganisatie en de logistieke organisatie van ANWB lijden verlies. In de winkels verdwijnen 40 managementbanen. In het logistiek centrum moet het optimaliseren van werkprocessen soelaas bieden tegen de rode cijfers.

De 87 winkels van de ANWB draaien jaarlijks een topomzet van 1 miljard euro. Toch lijdt de winkelorganisatie 10 tot 11 miljoen euro verlies per jaar. Dat ligt aan het dure winkelpersoneel, meldt een woordvoerder van ANWB. Daarom wordt de managementlaag in de winkel gereorganiseerd. Van de 160 winkelmanagers moet een kwart eruit.

ANWB maakt er geen geheim van dat ook het logistiek centrum in Harderwijk verlies lijdt. Het werkproces moet worden geoptimaliseerd, meldt een woordvoerder aan Omroep Gelderland. Er zijn geen plannen om daar banen te schrappen.

Supply chain onder handen

Een aantal jaren terug is de supply chain van ANWB al uitvoerig onder de loep genomen. In 2007 werden twee magazijnen samengevoegd. In 2014 werd de distributie uitbesteed aan logistiek dienstverlener Ploeger Logistics, een jaar later aan vervoerder G. Snel. Verder werd het voorraadbeheerpakket Slim4 van Slimstock geïmplementeerd om de voorraden in de hand te houden. De grootste uitdaging was destijds het snel wisselende assortiment waardoor de bestaande systemen niet meer geschikt bleken. ANWB is toen schapgestuurd gaan werken met een centraal bestelsysteem waarin de winkelvooraad én de dc-voorraad is opgenomen.

Overhead en logistiek drukken zwaar

De vakbonden FNV en CNV laten de Volkskrant weten dat zij denken dat het echte probleem van ANWB niet in de winkels ligt maar in de inkoop, de distributie en de overhead op het hoofdkantoor in Den Haag. ‘De hele ANWB-retaildivisie, moet overeind worden gehouden door de winkels’.

Reageer op dit artikel