nieuws

Ortec viert 35 jaar slim rekenwerk

Supply chain 2058

Ortec viert 35 jaar slim rekenwerk

De jaarlijkse Plandag van Ortec was dit jaar omgetoverd in een enthousiast feestje, waarbij de oprichters samen met klanten en relaties stil stonden bij 35 jaar historie van een bedrijf dat toonaangevend is in toegepaste wiskunde.

De verouderde industriële omgeving van De Rijtuigenloods in Amersfoort was het decor voor de bijeenkomst. Niettemin deed Ortec er alles aan om niet te veel bij het verleden stil te staan, maar de blik vooruit te richten op toekomstige ontwikkelingen in het plannen van logistieke processen en dan vooral transport gerelateerd. Het programma bood veel cases van bedrijven die al ‘algoritmisch gedreven’ zijn en oprecht van plan zijn om daar vervolgstappen in te zetten.

Bakermat op de Erasmus Universiteit

De dag werd geopend door de jarige Alexander Rinnooy Kan (67). Hij stond aan de wieg van Ortec begin jaren negentig als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, waar de oprichters aan zijn vakgroep Operations Research hun studie volgden. Medeoprichter Gerrit Timmer noemde hem een groot wetenschapper, “die helaas zijn carrière een andere wending heeft gegeven. Hij creëerde voor ons een geweldige omgeving, waarin we onze ideeën konden uitwerken.”
Rinnooy Kan zelf keek ook met groot genoegen terug op dit tijd. Hij had vol vertrouwen, dat zijn promovendi de juiste keuzes maakten, al vond hij de naamkeuze wat ongelukkig. Ook de opzet als adviesbureau deed bij hem de wenkbrauwen fronsen. Dat had in zijn ogen nog nooit tot een succesvolle onderneming in dit vakgebied geleid. Maar nu, 35 jaar later, wilde hij wel zijn ongelijk bekennen. “Dit is een fantastisch toonaangevend bedrijf geworden, niet alleen in Nederland ook daar buiten met wereldwijd een prachtige reputatie.”

Actief betrokken blijven bij de wetenschap

Volgens de voormalig hoogleraar waren daar drie elementen erg belangrijk in: nuchterheid, professionaliteit en een stevige relatie met de wetenschap. Vooral dat laatste deed hem deugd. “Ortec heeft altijd veel tijd gestoken en geïnvesteerd in samenwerking met wetenschappelijke instituten door voortdurend mensen aan te trekken en medewerkers te stimuleren actief betrokken te blijven bij wetenschappelijk onderzoek.”

Big Data is een spectaculaire ontwikkeling

Zeker in het vak bedrijfseconometrie is dat in de ogen van Rinnooy Kan een essentiële voorwaarde; voorop blijven lopen in het ontwikkelen van wiskundige modellen. Dat was belangrijk en is nu belangrijker dan ooit, “want we gaan een enorme disruptieve sprong voorwaarts maken met wat we tegenwoordig Big Data noemen. Dat is echt een spectaculaire ontwikkeling, omdat daardoor ongelofelijk veel gegevens beschikbaar komen vanuit de Internet of Things gedachte. Een autonoom rijdende auto alleen al genereert per uur een datastroom van 25 GB. Dit stijgt uit boven alles wat we tot nu toe hebben gezien.”

Vertaalslag maken met wiskundige modellen

Gelukkig is de rekenkracht van computers eveneens flink gestegen. Maar in de ogen van Rinnooy Kan nooit voldoende om zonder tussenkomst van slimme, wiskundige modellen te komen tot betrouwbare uitkomsten bij planningsvraagstukken. “We hebben econometristen nodig, die de vertaalslag kunnen maken en de benodigde modellen ontwikkelen. Dit bedrijf is nu 35 jaar succesvol, maar we staan aan de vooravond van een nog veel grotere bloeiperiode.”

Uitgebreid interview met Ortec in de laatst verschenen Logistiek.

Cover septembernummer Logistiek

Bestel gratis en geheel vrijblijvend een proefnummer van Logistiek!
Logistiek Magazine:
– brengt nieuws & achtergronden voor verladers en vervoerders
– is praktijkgericht met focus op het optimaliseren van logistieke processen
– behandelt als enige de totale logistieke keten, inclusief warehousing en distributie
– verricht eigen onderzoek, zoals de logistieke kaart Nederland en Logistiek Top 100
* Bestel hier uw gratis proefnummer >>

Reageer op dit artikel