nieuws

Wehkamp: “Wij gaan heel veel investeren in logistiek”

Supply chain

Wehkamp: “Wij gaan heel veel investeren in logistiek”

Afgelopen vrijdag sprak Andries van Daalen, programma directeur RFS Holding, op een congres van de Rijksuniversiteit Groningen. Gisteren maakte Wehkamp, onderdeel van RFS, bekend voor ruim 100 miljoen euro te investeren in een nieuw dc.

Van Daalen trok een paar stevige conclusies aan het einde van zijn presentatie. “E-commerce gaat het absoluut winnen van fysiek winkelen. Logistiek kan ook winnen, maar dan het moet meer rekening willen houden met de wensen van klanten. Iedereen heeft wel een neefje, die een website kan ontwikkelen, maar logistiek is in staat om echt het verschil te maken.”

Tijd voor een e-logistiek maatpak

Dat is de reden waarom Wehkamp fors gaat investeren in een nieuw pand in Zwolle. Het geautomatiseerde magazijnsysteem van Knapp omvat 480.000 picklocaties. De artikelen worden opgehaald door 468 geautomatiseerde shuttles. De maximale pickcapaciteit van het systeem is 196.000 items per dag, wat neerkomt op 61 miljoen items per jaar. In het systeem is ruimte om in totaal 4 miljoen artikelen op te slaan. Volgens Van Daalen is het de hoogste tijd voor een ‘e-logistiek maatpak’, waardoor Wehkamp weer volop kan groeien.

“Anders dan onze concurrenten, zoals bol.com, V&D en Bijenkorf, kiezen we er voor om de logistiek in eigen huis te houden. Ik besef dat dit kan, omdat we een enorm volume hebben. Maar los daarvan zien we logistiek als een onderscheidend element in onze service naar klanten. We willen niet vast roesten in processen en een grijze muis worden bij een logistiek dienstverlener. Alles moet gericht zijn op de service aan de klant. Dat staat voorop.”

Voorkomen dat winkels dicht komen te staan

Niet alleen Wehkamp maar ook bol.com sprak de ruim honderd deelnemers toe. Robert van Kalsbeek (The Next Generation) is als projectleider intensief betrokken geweest bij de integratie van bol.com in Albert Heijn filialen. “Het proces wijkt behoorlijk af. Albert Heijn komt met de leveringen aan de achterkant. Wij bij de servicebalie aan de voorkant. Dat vergt andere systemen en aparte training van heel veel mensen in zeer korte tijd. We hebben veel van elkaar geleerd over en weer. Voorlopig gaan we nog niet in crossdock pakketten aanleveren met de reguliere goederenstroom voor de winkels. Albert Heijn zelf is met een optimalisatie van de beladingsgraad bezig. Dat krijgt voorrang. De nieuwe uitdaging is nu om de komende kerstperiode te voorkomen, dat winkels compleet dicht komen te staan met rolcontainers vol pakketjes van bol.com klanten.”

Niet vervallen in kopieergedrag

Naast Van Daalen en Kalsbeek had COPE (Center for Operational Excellence) nog meer sprekers uitgenodigd. Onder leiding van prof. Kees Jan Roodbergen is COPE een platform waar de universiteit wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar brengt. Hessel Visser deed een pleidooi om terug te keren naar de basisgedachte van Lean en niet te vervallen in kopieergedrag. “Ook in Nederland zijn kleinschalige industriële bedrijven, die goed naar hun proces hebben gekeken en slimme dingen hebben bedacht. Daar zijn ze uitermate succesvol mee. Maak van 5S zo nodig 10S, als je het maar zelf doet: optimaliseren, processen aanpakken en de business vernieuwen. In die volgorde.”

Lees ook: Wehkamp bouwt mega dc in Zwolle

Reageer op dit artikel