nieuws

Behouden strategie brengt LHC in TFC-finale

Supply chain

Behouden strategie brengt LHC in TFC-finale
Frans-Jan van Meer, Marc Huijgen, Jos Cremers, Michiel van Dorst (in de finale zal Purchasing door Gijs Hofman worden gespeeld)

Het team van LHC Consulting gaat donderdag als derde geplaatst de finale in van de The Fresh Connnection. “Het doel was de finale en dat is ons als enig consultingteam gelukt,” vertelt de fanatieke Marc Huijgen niet zonder trots. Niet teveel risico’s nemen, blijkt een succesvolle tactiek.

Het team van LHC Consulting wisselde nogal omdat de teamleden regelmatig hun handen vol hadden aan aantal projecten. Het team dat de finale ingaat is: Marc Huijgen (supply chain), Jos Cremers (operations), Gijs Hofman (purchasing) en Frans-Jan van Meer (sales). Huijgen: "Misschien zijn die wisselingen wel de kracht van ons team, doordat we rouleerden dachten meerdere mensen mee en dat verbetert het S&OP-proces."

  

Het team doet voor het eerst mee aan het spel en had enkele ronden nodig om er een beetje in te komen. "Je moet toch wennen, kijken hoe dingen ingevuld moeten worden. Maar we hadden gelijk de eerste ronde al een positieve ROI en gingen er redelijk stabiel doorheen." Het team begon na de eerste drie ronden met een inhaalslag en eindigde met een positieve ROI van 22,5 procent, en haalde daarmee een derde positie in het hele deelnemersveld. "We zijn trouwens wel verbaasd dat er teams met een negatief ROI zijn geëindigd. Als je enige logistieke kennis hebt moet dat toch te voorkomen zijn", aldus Huijgen.

  

Niet tot de afgrond

Het echte geheim van het team is volgens Jos Cremers dat ze per ronde de financiële resultaten scherp in de gaten hielden. "Elke dinsdag gingen we bij elkaar zitten om de fouten van de afgelopen ronde te achterhalen en daar weer verbeteringen in aan te brengen. We wilden geen grote stappen maken, niet tot de afgrond gaan, maar keer op keer rustig opbouwen. Als je niet teveel veranderd, zie je namelijk beter wat de effecten zijn van je stappen."

      

Foutje met PET-flessen

Het team ervaarde toch enige druk om als consultants mee te doen aan de wedstrijd. Huijgen: "Je moet goed presteren. Ons nadeel is dat wij als team nooit gezamenlijk een S&OP-proces doorgaan, als consultant maak je altijd maar tijdelijk een deel van het proces mee. Nu start je zelf een proces op en dat is toch weer anders. Een voordeel is dat wij als consultants gewend zijn om gegevens altijd te valideren, we doen nooit iets op gevoel, we moeten ons bij klanten altijd optimaal verantwoorden met cijfers."

Het team ontdekte zelfs een fout in het spel doordat ze flink aan het rekenen waren geslagen. Huijgen: "Het was een fout met de financiën rondom het blazen van de PET-flessen. Dit foutje is gelukkig gelijk door ontwikkelaar Involvation opgelost via een re-run. Maar het geeft wel aan hoever wij doorrekenen"

  

Team met hoog testosterongehalte

Cremers: "Het spel haalt enorm de teamspirit bij ons naar boven en we leren er veel van." Huijgen vult aan: "We waren in het begin bang dat het onderling een lastige klus zou worden. Wij zijn nu eenmaal consultants, maar tegelijkertijd ook collega’s, vrienden en een mannenclub, en dus een hoog testosterongehalte. Gelukkig blijkt het onderling helemaal positief uit te pakken."

Woensdagavond gaan de heren alvast gezamenlijk uit eten en duiken een hotel in om zeker te zijn dat ze op tijd zijn en goed uigerust aan de finale te kunnen beginnen. "Het lijkt mij duidelijk dat we donderdag voor de eerste plek gaan, al vrezen we wel voor het erg goede team van Altrex en de studenten van Rijksuniversiteit Groningen", zegt Huijgen.

Reageer op dit artikel