blog

Chauffeurstekort: samenwerken is de oplossing

Supply chain 1914

Chauffeurstekort: samenwerken is de oplossing

Veel verzenders hebben te maken met capaciteitsbeperkingen waaronder tekort aan chauffeurs. Vervoerdersconnectiviteit is het toverwoord, het gaat om samenwerken. Maar hoe implementeer je dit in je organisatie en hoe draagt je transportmanagementsysteem (TMS) hieraan bij?

“Er is een direct verband tussen de kwaliteit van het transportnetwerk en de omzet van de organisatie.” Dat zei Bart De Muynck, directeur Research tijdens een recente bijeenkomst van Gartner. “Met een groot netwerk van verbonden vervoerders, zoals een Global Trade Network kunnen verzenders nauwer samenwerken en gegevens uitwisselen met hun vervoerders. Ook kunnen ze activiteiten ontplooien die niet mogelijk zijn bij afzonderlijke relaties.”

Verbinding

Nu een toenemend aantal verzenders wordt geconfronteerd met een tekort aan chauffeurs en beperkte transportmogelijkheden, wordt toegang tot een breed netwerk van ‘verbonden’ vervoerders een absolute vereiste voor organisaties. Zo’n netwerk biedt ondersteuning wanneer standaard vervoerders geen capaciteit hebben. Andere verzenders die toegang hebben tot het netwerk kunnen dan bijspringen.

 

Lees ook
Sjansen met de tinders van de transport

 

Bovendien helpt vervoerdersconnectiviteit verzenders bij het beoordelen van hun transportpartners, zodat ze de beste matches creëren. Ook hebben verzenders die elektronisch met hun vervoerders verbonden zijn, een snelheidsvoordeel wat betreft de informatiestroom en beschikking over accurate gegevens.

 

Voor vervoerders biedt toegang tot een breed netwerk ook veel voordelen. Vervoerders hebben hierdoor beter inzicht in de goederen die van oorsprong naar bestemming gaan, het maakt een snellere betaling mogelijk en biedt nieuwe mogelijkheden in de markt. Een vervoerder die specifieke goederen vervoert op een bepaald traject, maar merkt dat er meer behoefte is in een bepaald gebied, kan bijvoorbeeld besluiten om uit te breiden naar die regio.

 

Lees ook
Data delen zonder drempels stap dichterbij
Deeleconomie ‘grote kans’ voor logistiek

 

 

Op een vergelijkbare manier kunnen vervoerders capaciteiten aanbieden die verder gaan dan alleen het vervoer van bepaalde goederen op een specifiek traject. Vervoerders en verzenders kunnen op elkaar inspelen en samen beter nadenken over alternatieven. Op die manier voorkomen vervoerders dat halfvolle vrachtwagens de weg op gaan.

Kostenbesparing

Een TMS kan actuele informatie inzichtelijk maken over prijzen, beschikbaarheid van vervoerders, prestaties van vervoerders op het specifieke traject en andere belangrijke punten. Het is onmogelijk om al die informatie handmatig te verzamelen.

Deze informatie is belangrijk nu bedrijven zich richten op kostenbesparing en hogere effectiviteit. Vervoerdersconnectiviteit wordt in de toekomst nog crucialer. Voeg capaciteitsbeperkingen en een tekort aan chauffeurs aan die vergelijking toe en het argument voor transportmanagement met behulp van een vervoerdersnetwerk wordt nog sterker.

 

Lees ook
Netwerken: Missing link naar innovatieve Topsector Logistiek?
Netwerken of overnemen

 

In een dergelijke omgeving kunnen verzenders ook met elkaar samenwerken. Een verzender van chemische stoffen kan bijvoorbeeld samenwerken met een fabrikant van verpakte consumentengoederen om een vrachtwagen te ‘delen’ op een specifiek traject. Of een verzender van gekoelde producten kan de vrachtwagen gebruiken op de heenweg, dan de koeling uitschakelen en een ander bedrijf de mogelijkheid bieden hetzelfde voertuig voor andere producten te gebruiken op de terugweg.

Verzenders met particuliere wagenparken kunnen ook profiteren van de toegang tot een TMS. Ze kunnen hun extra capaciteit op het netwerk aanbieden en zo op de terugweg halfvolle of zelfs lege vrachtwagens voorkomen.

 

Zie ook
Vervoerders en verladers: 20 miljoen minder lege kilometers in 2020

 

Door een betere samenwerking kunnen bedrijven efficiënter werken en het tekort aan chauffeurs en capaciteitsbeperkingen zo veel mogelijk terugdringen. Een geoptimaliseerd TMS dat verbonden is met een vervoerdersnetwerk helpt hierbij. Door makkelijker een vervoerder te kiezen en samen creatieve oplossingen te bedenken zoals het delen van vrachtwagens, worden uitdagingen van verzenders en vervoerders opgelost. Op die manier lossen organisaties dus samen deze problemen op.

Auteur: Roel Assies, senior director sales bij BluJay Solutions

 

Reageer op dit artikel