blog

Fulfilment by Amazon: overstap en transitie

Supply chain

Fulfilment by Amazon: overstap en transitie

Amazon is een van de snelstgroeiende e-fulfilment dienstverleners wereldwijd. Roy Lenders stapte onlangs deels over met zijn bedrijf. Hij schrijft voor Logistiek.nl een serie blogs over zijn ervaringen met dit indrukwekkende bedrijf.

In de voorgaande blog hebben we kort uiteengezet waarom we gekozen hebben om een deel van onze voorraden bij Amazon neer te leggen. Nu zullen we onze ervaringen met de overstap en transitie weergegeven.

Kort nadat we Amazon hadden aangegeven gebruik te willen gaan maken van Fulfilment by Amazon (FBA) hebben we de volgende stappen uitgevoerd:

  • Onderzocht hoe onze huidige IT interface met de Amazon platformen hiermee zou omgaan
  • Onderzocht hoe we de wekelijkse replenishment van ons huidige warehouse naar het Amazon warehouse moesten organiseren
  • Onderzocht hoe we spullen moeten aanleveren aan het Amazon warehouse
  • Onderzocht welke instellingen we moeten doen om Amazon aan te geven hoe onze producten behandeld moeten worden

IT-interface met Amazon

Het businessmodel van mijn bedrijf Topvitamins.nl is volledig digitaal; vrijwel alles is geautomatiseerd en gebeurt automatisch. Zo ook de synchronisatie van voorraden, orders en verzendingen met de Amazon-platforms. Elke 10 minuten worden onze voorraden met de verschillende Amazon-platformen gesynchroniseerd en elke 15 minuten worden binnengekomen orders op Amazon gesynchroniseerd naar ons platform. Daarvoor worden orders in ons platform aangemaakt en worden deze automatisch doorgestuurd naar onze logistieke dienstverlener. Zodra de verzendlabels zijn gedrukt (als het pakket dus klaar staat in ons magazijn om te worden opgepikt door de pakketvervoerder) wordt de track en trace code automatisch vanuit onze logistieke dienstverlener naar ons systeem gesynchroniseerd en van daaruit tevens naar het Amazon platform.

Uiteraard moet dit geheel ook gaan werken met de producten die nu bij Amazon in het warehouse liggen en die dus door Amazon verstuurd worden. Nu blijkt onze Amazon IT-interface gelukkig al deels FBA te ondersteunen. De orders voor producten die door Amazon worden verstuurd worden immers meteen op het Amazon-platform afgehandeld door Amazon. Onze IT-interface maakt eigenlijk alleen een kopie-order aan in ons systeem en deze wordt meteen op status ‘Afgerond’ gezet. Zodoende hebben we wel een 100% beeld van de verkopen in onze eigen systemen terwijl de FBA-orders dus meteen door Amazon worden verstuurd en de niet-FBA-orders gewoon via ons eigen systeem door onze eigen logistieke dienstverlener worden verstuurd.

De leverancier van onze IT-interface met Amazon is bezig met een uitbreiding van de IT-interface waarbij tevens de voorraadstanden van producten die bij Amazon liggen zichtbaar worden in ons systeem en tevens de replenishment vanuit ons eigen magazijn naar het Amazon-magazijn wordt ondersteund. Echter, aangezien dit nog wel enkele maanden op zich zal laten wachten heeft een van de Districon-consultants een voorraadreplenishment tool gebouwd in Excel voor dit doel.

Replenishment van huidige warehouse naar Amazon

Na aanmelding voor het FBA-programma hebben we toegang gekregen tot extra mogelijkheden binnen Seller Central, het platform wat derde partijen gebruiken die verkopen op de Amazon-platformen. Hierin kunnen we nu zien wat onze FBA-voorraadstanden zijn en kunnen we de afhandeling van de FBA-orders volgen.

Aangezien de IT-leverancier van onze Amazon-koppeling de FBA-replenishment nog niet ondersteunt, hebben we daarvoor een tijdelijke Excel replenishment module gebouwd. Na overleg met onze eigen logistieke dienstverlener hebben we besloten om eenmaal per twee weken een nieuwe replenishment order vanuit ons eigen magazijn naar het Amazon-magazijn te sturen. Deze grote order kan dan in de daluren worden afgewikkeld.

Extreem kritisch aanlevering Amazon-warehouse

We krijgen van Amazon zeer duidelijke instructies hoe we onze producten moeten aanleveren. In pakketten van maximaal 15 kg en de pakketten moeten binnen een bepaalde omvang qua afmetingen blijven (63.5 x 63.5 x 63.5 cm). Kortom, Amazon is extreem kritisch op hoe de producten aangeleverd worden aan hun magazijn. Anders kunnen ze niet worden verwerkt. Het is duidelijk dat Amazon de performance van haar magazijnen hoog probeert te houden door de inkomende goederenstroom extreem te standaardiseren.

Daarnaast is er een hele waslijst aan producten die Amazon niet wil accepteren. Hieronder alles wat enigszins moeilijk is op te slaan.

Daarnaast stelt Amazon als eis dat alle producten worden gelabeld. Deze labels kunnen via Seller Central worden uitgeprint en moeten duidelijk op elk afzonderlijk product worden bevestigd.

Ook moet voor elke levering van te voren digitaal via Seller Central worden aangegeven wat er geleverd gaat worden. De zogenaamde vooraanmelding. Met de vooraanmelding en het scannen van de labels op de producten kan het Amazon-personeel uiteraard super makkelijk alles inboeken.

Het wordt inmiddels duidelijk dat het hele proces van voorbereiding van de leveringen aan het Amazon-magazijn wel wat voeten in de aarde heeft. Maar goed dat we hiervoor onze eigen logistieke dienstverlener hebben…

De Amazon-magazijnen zijn duidelijk bedoeld als crossdock e-fulfilment warehouse. Het is niet bedoeld voor lange termijn opslag. Tevens is het niet geschikt om bijvoorbeeld geïmporteerde goederen of goederen die je van fabrikanten ontvangt rechtstreeks naar het Amazon-magazijn te versturen.

FBA-instellingen: nieuw in logistieke wereld

Er is een waslijst aan mogelijke instellingen voor FBA binnen Seller Central. Er worden ook behoorlijk wat concepten geïntroduceerd die nieuw zijn in de logistieke wereld. Enkele voorbeelden:

  • Keuze tussen ‘labelled inventory’ en ‘co-mingled inventory’. Bij bepaalde productcategorieën kun je kiezen of je jouw producten als ‘labelled inventory’ wilt opslaan dan wel als ‘co-mingled inventory’. Labelled inventory betekent dat de producten alleen voor jouw orders gebruikt mogen worden (eigenlijk standaard dus). Co-mingled inventory betekent dat je toestemming geeft dat jouw voorraad ook gebruikt mag worden voor orders van je concurrenten. Stel jij hebt co-mingled inventory liggen in Duitsland en je concurrent heeft diezelfde voorraad in het Amazone-magazijn in de UK liggen, dan wordt de voorraad van je concurrent in de UK gebruikt voor jouw orders bij consumenten in de UK en wordt jouw Duitse voorraad gebruikt voor orders van je concurrent bij consumenten in Duitsland. Op die wijze bespaar zowel jij als je concurrent verzendkosten (aangezien lokale verzending goedkoper is dan verzending over landsgrenzen). Tevens heeft de consument de producten sneller in huis.
  • Automated Unfillable Removals en Automated Long-Term Storage Removals. Je kunt Amazon vragen om producten die langer dan 365 dagen in hun magazijn liggen, automatisch te vernietigen of te retourneren. Amazon probeert de voorraad in haar magazijnen dus duidelijk actueel te houden en te laten ‘rollen’.
  • Multi-Country Inventory. Amazon heeft inmiddels magazijnen in de meeste Europese landen, in ieder geval in de landen waar ze een lokale marktplaats heeft. Als verkoper op de verschillende Europese marktplaatsen kun je ervoor kiezen om je voorraad in magazijnen in meerdere landen neer te leggen om zodoende lagere verzendkosten te verkrijgen en tevens sneller te kunnen leveren aan de consumenten. De replenishment vanuit het Amazon-magazijn in het thuisland naar de Amazon-magazijnen in de andere landen kun je vanuit Seller Central compleet beheren. Als er geen voorraad is in het land van de consument, bepaalt Amazon automatisch uit welk ander magazijn in Europa het beste uitgeleverd kan worden.

Conclusie

Het is duidelijk dat Amazon met FBA een extreem geïndustrialiseerd e-fulfilment crossdock-operatie beoogd. Aan de scherpe tarieven kun je zien dat het zeer moeilijk zal worden voor de Amazon concurrenten om deze propositie te kunnen evenaren. Met name ook de geavanceerde data optimalisatie rondom FBA wekt bewondering.

In de volgende blog zullen we verder ingaan op de live ervaringen met FBA nadat we live zijn gegaan.

Alle blogs in de serie Fulfilment by Amazon (FBA) op een rij:

Serie Supply Chain Trendwatch

Wat gebeurt er in de wereld en welke invloed heeft dit op supply chains? De blogs in deze serie ‘Supply Chain Trendwatch’ worden mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Fontys Hogescholen en Districon Management Consultants. Lees meer blogs van Roy Lenders in deze serie.

Reageer op dit artikel