blog

De supply chain van de house-DJ

Supply chain

De supply chain van de house-DJ
Walther ploos van amstel als dj

In zijn vrije tijd vind je Walther Ploos van Amstel regelmatig achter de draaitafels bij houseparties. Het afgelopen jaar waren onder meer Amsterdam, Madrid, Kopenhagen, Keulen, Rome, San Francisco en Sydney aan de beurt. Ook zijn supply chains zijn enorm veranderd de laatste 10 jaar.

Deze week is het Amsterdam Dance Event. Het evenement dat elk jaar de grote namen uit de dance-industrie naar Amsterdam trekt: vier dagen lang feest, 40.000 bezoekers op 40 locaties. Het oude DJ-ambacht van scratchen en mixen is totaal veranderd in 10 jaar tijd door innovatie in de techniek.

    

Logistieke drama’s

In het verleden speelden zich kleine logistieke drama’s af: puffende DJ’s op de luchthaven met 40 kilo vinyl op hun schouders, verplicht ingecheckte platentassen die zoek raakten en krassen en tikken op je lievelingsplaten. Later in de nacht stond je zwetend in de DJ-booth om de ‘beat-match’ te vinden. Of erger nog; het publiek vond de 120 platen die je bij je had niet leuk. Je stond dan letterlijk met lege handen.

     

Pioneer

Het ambacht van de DJ is veranderd. Vinyl werd vervangen door de veel lichtere cd’s. Pioneer ontwikkelde de perfecte spelers en zette tien jaar geleden de nieuwe wereldstandaard in de clubs neer voor cd-spelers, mixers en video-spelers. DJ Sander Kleinenberg deed voortaan zijn geluid en beeld zelf. Een unieke ervaring voor de clubgangers.

      

Je muziek koop je legaal op de downloadsites Dance-Tunes en Beatport. Het assortiment is enorm. House, minimal, dubstep, jumpstyle, hip hop, trance, progressive, funky house, hard core, chill out enzovoorts.

      

Ze bieden als eerste de laatste tracks in liefst zoveel mogelijk remixen. Het iPod-format mp3 van iTunes is te mager. Daarvan krijg je geen beat in je buik. Dus bieden de downloadsites WAV-bestanden, naast vocals en anders audiotools voor de DJ.  

De tracks zijn van studiokwaliteit. Zonder krassen of ruis en met een haarscherpe eerste beat. Beatport presenteert de favoriete top 10 van beroemde DJ’s en reviews van nieuwe platen. Een prima warming-up voor je volgende set.

     

Travel light

Vandaag bepalen de MacBook Pro’s en Serato software het beeld in de DJ-booth. Je koppelt je MacBook Pro aan de mixer en aan de slag. Waar je vroeger maar 120 platen mee kon nemen, daarna 600 cd’s, kun je vandaag alle tracks en samples van de wereld gebruiken in je DJ-set. En, mis je nog een plaat, dan haal je die ‘live’ via het Internet binnen.

     

Produce-to-order

Je kunt je feest vandaag helemaal afstemmen op je publiek: niet je platenkoffer bepaalt de avond, maar de fans op de dansvloer. En iedereen is nu DJ… hoezo de ‘cue’ zoeken, hoezo ‘beat-matchen’? Dat doet de software voor je. De ontwikkeling stopt niet. De eerste iPad’s en touch screens zijn al gesignaleerd in de clubs (zie filmpje onderaan de blog).

      

En als je dan nog niet helemaal tevreden bent, dan personaliseer je gewoon de track nog even op je MacBook Pro door zelf een remixje of mash-up te maken met Logic of Ableton Live, eventueel live en zelfs met je eigen visuals erbij. Het ontkoppelpunt van de DJ ligt nu voor in de keten en het publiek staat aan het logistieke stuur.

      

Ik duik een paar dagen onder in het geweld van het Amsterdam Dance Event. Ik zag Eric Prydz, Dubfire, Stonebridge en Steve Lawler op de agenda staan. Dan mag je me volgende week maandag vragen ‘Gaat het weer een beetje, meneer Ploos van Amstel?’.

 

Reageer op dit artikel