blog

‘Heerlijk, de werkvloer op!

Supply chain

‘Heerlijk, de werkvloer op!
'Heerlijk, de werkvloer op

Dat is de titel van het boek van Bert Overbeek. Afgelopen maand kwam ik deze titel tegen in de weblog www.jongebazen.nl.

De tekst van het boekje sprak in mijn ogen al boekdelen. Voor de aanbiedingsprijs kon ik het niet laten liggen. Helaas is de bestelprocedure nog niet zo lean. De auteur geeft het boekje zelf uit.

Wat wel heel goed is in het boek dat de (mensen op de) werkvloer eens centraal gesteld wordt. De ondertitel van het boek is: Lusten en lasten van leiding geven op de werkvloer. De auteur is ooit zelf als schoonmaker begonnen. Daardoor is hij zich bewust van de problemen en uitdagingen in de operatie. Het boek staat vol met conclusies die als levenslessen voor de lezer kunnen dienen.

 

Gebruik de taal van de luisteraar/werknemer

De auteur weet de lessen om te zetten in een praktische taal. Een voorbeeld daarvan is: "Ik zou elke manager willen aanbevelen ruimte te maken om even een praatje te maken en niet steeds met dezelfde mensen. Het levert echt iets op." Deze uitspraak lijkt zo eenvoudig en dat zou toch iedere manager dienen uit te voeren. Vergeet het maar. Keer op keer merk ik weer als ik op de werkvloer actief ben dat de afstand groot is en er zelfs wantrouwen is ten opzichte van elkaar.

 

Werk zelf eens mee op de werkvloer

Bij nieuwe bedrijven probeer ik zoveel mogelijk eerst zelf eens mee te gaan werken, want als je de mensen en hun proces niet kent, mag je er ook niet over willen oordelen. Er zijn namelijk zoveel facetten die je vanaf je bureau nooit kan waarnemen. Meedoen betekent dat je jezelf ten diepste interesseert wat de medewerkers motiveert en irriteert. Inleven is een kunst die je kunt leren. Maak tijd vrij in je agenda om op vastgestelde tijden een afspraak te maken met steeds wisselende (groepen) werknemers. Je kunt bijvoorbeeld samen gaan lunchen in een besloten ruimte. Niet iedereen hoeft alles te horen. Er wordt toch al genoeg geroddeld. Die gesprekken leiden tot de snelste vorm van inzicht verkrijgen. Daar kan geen KPI tegenop.

 

Hard of hart

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we weer de methoden van soft personeelsbeheer uit de kast moeten halen. De laatste conclusie Bert Overbeek luidt:

"Informeer uw mensen goed. Geef ze aandacht. Durf te confronteren als dat nodig is. En zorg dat u weet wat ze doen, controleer ze van tijd tot tijd. Hou daarbij rekening met de taal van uw mensen, met de context waarin ze hun werk doen en verbindt uw boodschappen en opmerkingen met bedrijfsdoelen."

Uw merkt het wel. Er mag best hard opgetreden worden, als het maar van harte gaat.

 

En nu u?!

Hoe pakt u dat nu beet? Gaat u ook weer terug naar de werkvloer? Maar dan werkt u toch ook wel een keer mee om het proces met zowel handen en voeten, maar ook met uw hoofd, hart en buik te ervaren. En het is toch ook niet erg om zo eens vuile handen te krijgen. Het is dan ook niet erg ze wit te wassen.

 

Hoe te verkrijgen?

De prijs is nu EUR 12,50 en EUR 2,- verzendkosten (ISBN 978 9090 23815 9).Het is (nog) niet in de winkel of via een online bookshop te koop.

De link om te bestellen: http://www.jongebazen.nl/md-wel-en-wee/aanbieding-boekje-over-eerste-lijns-management/

 

Reageer op dit artikel