blog

Peter Bakker (TNT) doe het zelf eens sneller en vooral beter

Supply chain

Lean dringt langzaam aan ook binnen in de distributiewereld. Dat is ook het geval bij TNT. Het is echter de vraag of het accent daar wel voldoende op de juiste plek gelegd wordt. Laat ik dat maar direct aan de hand van voorbeeld uit de bekende postwereld schetsen.

De afgelopen week mochten we een excursie organiseren naar het extreem Lean georganiseerde bedrijf Vector aandrijftechniek. Dat is de Nederlandse dochter van SEW. Alles was tot in de puntjes voorbereid. Dat was prima tot vlak voor het evenement. Bij de vereniging Logistiek management (vLm) had Herman Bennink keurig alle inschrijvingen geregeld. Hij werkt dat altijd zorgvuldig uit. Het is een man waarop je kan vertrouwen. Maar dan?

 

Maandag bleek dat het bedrijfsbezoek en de lezing van de Belgische professor Luc Chalmet over Lean en Agile met 40 man helemaal vol zat. Dat is natuurlijk een prachtig resultaat. Met de tot in de perfectie werkende Herman werd afgesproken dat hij nog even de badges met de namen erop ging maken. Tevens zou hij ook lijsten met deelnemers printen en opsturen. Al zo werd afgesproken: dinsdag is er een volle envelop op de post gedaan.

 

En dan: woensdag werd er geen envelop van de vLm bij ons in de brievenbus gedaan. TNT heeft het toch over 24-uursleveringen? Daar klopte dus al niets van. De volgende morgen wachten we dan maar weer met spanning af. Met nog enkele uren speling tot de start van de excursie bleek dat ook op de donderdag geen envelop werd afgeleverd. Wat is dat een ellende. Daar zit je dan met alle goede voorbereidingen.

 

Er restte mij nog een uur voordat de excursie begon en bevond me, met nog dertig minuten te reizen tijd, op het huisadres. Dankzij de, naast Lean, ook ongelooflijk Agile georganiseerde organisatie van Vector bleek het mogelijk binnen een uur alles te regelen. En wat zeggen ze bij de TNT post over hun betrouwbaarheid anno 2008?

 

 

TNT Post biedt een 24-uur service voor al uw post 
Met TNT Post kunt u rekenen op een tijdige bezorging van uw post, zes dagen per week. In 2005 kwam gemiddeld 96,6% van alle binnenlandse post binnen 24 uur aan. 

Boven de wettelijke norm 
Met het gemiddeld van 96,6% binnen een dag bezorgd, voldoet TNT Post ruim aan de wettelijke norm. Het wettelijke Besluit algemene richtlijnen post (Barp) stelt dat 95 procent van alle binnenlandse brieven de volgende dag bezorgd moet zijn. 
 

Postbezorging 2005

Volgende dag bezorgd:

Brieven met zakelijke afzenders

97,2%

Brieven met particuliere afzenders

95,5%

Gewogen totaal cijfer

96,6%

   

Bron: http://www.tntpost.nl/zakelijk/klantenservice/kwaliteit/

 

 

En nu de brief van de vLm: deze kwam uiteindelijk op donderdagmiddag 13.30 uur aan. Dat is een doorlooptijd van 72 uur. Het is inmiddels de zoveelste keer is dat er iets mis gaat met de levering van TNT. Het gebeurt ons wekelijks dat enveloppen die voor ons bedoeld zijn bij de buren afgeleverd worden. Ja we wonen op 7A en niet op 7, maar het kunnen lezen beperkt zich hopelijk toch niet tot cijfers alleen bij TNT? Herhaaldelijk ontvangen wij ook post die voor derden bedoeld is. Met de dag worden de leveringen van TNT post slechter. U bent alvast gewaarschuwd voor de kerstdagen. Daar liep bij ons de verzendtijd op tot over de tien dagen. Opvallend is ook dat TNT zegt dat ze voor zakelijke afzenders een hogere betrouwbaarheid hebben dan voor particulieren. Nu ben ik zelf ook zakelijk actief, maar waarschijnlijk niet in de ogen van TNT.

 

Waar meten ze en hoe meten ze leggen ze niet uit bij TNT? Wat is zakelijk in hun ogen? Peter Bakker heeft regelmatig kritiek op de stromen in het ziekenhuis met zijn credo: Sneller beter. Maar hij mag nu wel eens extra aandacht gaan geven aan zijn eigen organisatie. Verwijt de pot de ketel soms dat deze zwart ziet? Peter, je krijgt bij deze van mij de zwarte piet. Kortom als je aan lean denkt, moet je echt eerst eens aan de eindgebruiker blijven denken. Dus Doe Het Zelf Beter Peter.

 

En dan vraagt u zich nu nog af hoe de excursie en lezing waren? Hier gold gelukkig eind goed al goed. Door een accuraat team van Vector werd binnen het laatste uur alles alsnog geregeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Vector de afgelopen week de prijs heeft gewonnen van de beste industriële supplier en behoort tot de 50 best geleide ondernemingen in Nederland. Tenslotte heeft Luc Chalmet ons geleerd dat slankheid pas goed werkt in combinatie met wendbaarheid, als het maar niet leidt tot anorexia. En laten we het niet vergeten: alles draait tenslotte om de klantwaarde.

Reageer op dit artikel