blog

China jaagt óók op het vlak van R&D op goud

Supply chain

Op het moment dat ik dit schrijf zijn de Olympische Spelen net afgelopen. Iedereen is vol bewondering over het aantal gouden medailles van de Chinezen en de ongelofelijke organisatie: de openings- en sluitingsceremonie, het gigantische aantal vrijwilligers, alle details die perfect geregeld zijn. Uitsluitend superlatieven zijn van toepassing. De Spelen zijn een uiting van de revolutie die zich in China voltrekt en waar iedereen, die met het land te maken heeft, wel iets van meekrijgt.
Dit geldt ook voor onderwijs en onderzoek.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 19 september 2008.

Tot circa vijf jaar geleden werden de Nederlandse hogescholen en universiteiten overspoeld met Chinese studenten, die vaak slecht Engels spraken en een gebrekkige opleiding hadden. Inmiddels is dit veranderd: in mijn eigen vakgroep wérken inmiddels vier Chinezen. In de wetenschap worden voortdurend rankings gemaakt; hierin verschijnen steeds meer Chinese universiteiten in de top. De eisen die aan Chinese top–universiteiten aan wetenschappelijk personeel gesteld worden, zijn vergelijkbaar met die aan Amerikaanse topuniversiteiten, en er zijn steeds meer Chinezen die zich daarvoor kwalificeren. Binnen de Logistiek is de onderzoeker met de meeste output en impact (de zogenaamde h-index) een Chinees (Hau Lee).

Kortom, de Chinezen komen eraan. Niet alleen met het maken van producten, in toenemende mate ook met ontwikkeling ervan. Dit alles gedreven door top onderzoek en ontwikkeling (R&D) aan eigen topuniversiteiten, een gigantische werklust, een enorm reservoir aan mensen, het ondergeschikt maken van het individu aan het totaal en de ambitie in alles nummer één te zijn. Nu nog wordt wetenschappelijk onderzoek gedomineerd door Amerikanen. Ik denk nog zo’n jaar of tien.

Voor eerder gepubliceerde columns, zie www.logistiek.nl/science

Reageer op dit artikel