blog

Productie op order of in lijn? De efficiëntie ligt in het midden

Supply chain

Productie op order of in lijn? De efficiëntie ligt in het midden
De efficiëntie ligt in het midden

Het is goed klanten een brede keuze te bieden. Sommige producenten gaan daarin zo ver dat ze zo klantspecifiek mogelijk produceren. Toch moet je ook dan de standaardproductie in de gaten houden. Omwille van de efficiency.

Een producent van verwarmingsketels ging met alle ontwikkelingen mee. Service en klantspecifieke productie stonden hoog in het vaandel, dus hij ging op alle klantenwensen in. Ook kwam de ontwikkelafdeling telkens met nieuwe producten, waardoor de keuze steeds breder werd. Dat was goed voor de klant en goed voor de omzet. Het was trouwens ook goed voor de aannemers, want de producent had steeds grotere assemblagehallen nodig. Het aantal onderdelen groeide namelijk snel, en al die onderdelen stonden langs de assemblagelijnen, die dan ook steeds langer werden. Het probleem werd diverse keren besproken in het managementteam. Een oplossing kwam er niet. Tot er een stagiair aan het werk werd gezet.

 

De stagiair kwam met een idee dat werd ontvangen als het ei van Columbus. Het bedrijf produceerde de ketels nog steeds op voorraad, dat was ouderwets. Het klanten Order Ontkoppel Punt moest worden verlegd naar het onderdelenmagazijn. ‘Als een klant een ketel bestelde, was het een kwestie van de onderdelen gewoon even verzamelen en in een bak naar de assemblagehal brengen’ zo adviseerde de stagiair.

 

Veel goedkoper allemaal. Toen vroeg iemand hoeveel tijd er precies nodig was voor dat ‘even’ verzamelen. Het bleef ‘even’ stil voordat er antwoord kwam: daar had niemand aan gedacht.

 

Nu is het natuurlijk altijd zo dat een product dat is gebaseerd op specifieke klantenwensen, extra tijd en handling kost. Immers, als het als standaardproduct op voorraad ligt, moet het uit zijn verpakking worden gehaald, worden aangepast en apart worden opgestuurd. Dan lijkt het logischer om de producten niet meer standaard op voorraad te leggen, maar ze specifiek te assembleren. Maar ja, dat kost weer veel handlingtijd voor de assemblagemedewerkers, die steeds onderdelen moeten verzamelen, waardoor de economies of scale afnemen.

 

Het punt is dat het management vaak vergeet dat de standaard orders het merendeel van het werk vormen. Dat komt doordat de meeste aandacht uitgaat naar de 10 à 20 procent van de orders waar iets mee is. Daar is het management de hele dag mee bezig. Zo lijkt het al snel, zeker voor de managers, alsof er alleen maar klantspecifieke producten worden gemaakt. Het management van onze verwarmingsketelproducent verrichtte gelukkig een analyse. Zo kwam het team er achter dat er toch wel grote series van de standaard producten nodig waren. De oplossing was toen snel gevonden. Door enkele assemblagelijnen voor het standaard product in te richten, met de onderdelen langs de lijn, kon men een groot volume heel efficiënt produceren.

 

Voor de klantspecifieke producten kwamen er enkele specifieke werkstations. Voor deze ketels werden de halffabrikaten verzameld en geassembleerd. Het magazijnwerk werd daarmee beperkt; de beheerslast kwam te liggen bij de assemblagemedewerkers die hun eigen werkzaamheden grotendeels zelf konden regelen.

 

Zo kwamen uiteindelijk de meeste producten, ruim 80 procent, standaard uit voorraad. Slechts een klein gedeelte werd op order geleverd. Kortom, ook bij de vraag of je moet produceren op order of in lijn, ligt de efficiëntie in het midden. ¡

Reageer op dit artikel