artikel

Hema gaat met AI een stuk beter voorspellen

Supply chain 1475

De huidige forecastsoftware is tien jaar oud. Toen wist niemand nog van AI (Artificial Intelligence) en machine learning. Hema gaat als één van de eerste retailers de nieuwe technologie toepassen in een geïntegreerde oplossing.

Hema gaat met AI een stuk beter voorspellen

Hema staat voor een paar belangrijke uitdagingen op logistiek gebied. Jan Daan van Erven Dorens, manager supply chain development, werkt al ruim dertien jaar bij Hema aan het optimaliseren van de supply chain. Hij weet waar de scherpe randjes zitten in het proces. Nanne van den Burg is sinds dit voorjaar werkzaam bij de retailer in de speciale afdeling digitalisering (Hema Digital) voor IT ondersteuning aan de supply chain activiteiten. Samen implementeren ze met hun teams momenteel een nieuwe oplossing van JDA om de voorspelbaarheid van de toeleverketen te verbeteren.

 

Lange leadtimes overbruggen

Wat maakt Hema bijzonder op supply chain gebied? Van Erven Dorens zegt: “Wij kopen onze producten niet van merkfabrikanten, onze artikelen worden specifiek voor Hema gemaakt. Dat heeft als consequentie, dat een deel daarvan te maken heeft met lange doorlooptijden vanuit het Verre Oosten met name. Wij moeten dat goed overbruggen en dat is best een uitdaging. Vooral omdat we steeds meer verschillende kanalen bedienen. Online via onze webshop natuurlijk, maar ook via Wehkamp.nl en in winkels en supermarkten zelfs in het buitenland. Allemaal onze Hema producten, die daar te koop zijn en waar we dus moeten zorgen voor voldoende beschikbaarheid.”

Nieuw dc komt er aan

Daar komt nog bij dat de capaciteit van het huidige dc op Lage Weide de grens heeft bereikt. Vandaar dat inmiddels begonnen is met nieuwbouw in Nieuwegein. De oplevering is halverwege volgend jaar. Vanaf dat moment belevert Hema de winkels vanuit twee locaties, foodproducten komen rechtstreeks van versfabrikanten. Ook dat brengt extra complexiteit met zich mee.

 

Digitalisering

Twee jaar geleden begon Hema samen met Capgemini aan een zoektocht naar een nieuw planningspakket. Het oude systeem liep op zijn eind, de leverancier kondigde aan te stoppen met de ondersteuning van deze applicatie. Samen met het veranderende businessmodel was dat aanleiding om de digitalisering voortvarend ter hand te nemen.

“Met de nieuwe software slaan we de brug tussen enerzijds de hoogfrequente leveringen aan de winkels, altijd zorgen dat er voldoende voorraad is om de schappen te vullen, en anderzijds de lange levertijden vanuit de producentenkant. We weten dat we dit kunnen verbeteren, dat we de constraints waar we tegen aan lopen beter kunnen managen. Daar gaat de oplossing van JDA ons bij helpen.”

Software is nu een stuk slimmer

Maar het is meer dan zomaar een vervangingsinvestering. JDA heeft nog niet zo lang geleden het Duitse bedrijf Blue Yonder overgenomen. Dat is een specialist in AI (Artificial Intelligence) en machine learning. In het selectietraject bleek dat deze oplossing als beste uit de bus kwam. Op basis van random set van data leverde JDA een zeer nauwkeurige forecast op in een proof of concept. Bovendien was het systeem intuïtief in het gebruik.

“Anders dan de bekende forecastsystemen is deze software een stuk slimmer, dankzij de AI elementen die zijn toegepast. Je kunt veel meer variabelen meenemen in de rekensom, denk aan het weer bijvoorbeeld wat voor sommige artikelen van groot belang is. Maar ook specifieke dagen, zoals de laatste donderdag in de maand waarop veel mensen hun salaris ontvangen. Patronen worden herkend en gekoppeld aan relevante productgroepen. Dat levert planningsuitkomsten op die per dag of per week kunnen verschillen.”

Interessanter werk voor planners

Van Erven Dorens gaat er van uit dat na de livegang, augustus volgend jaar, de forecast een stuk beter aansluit bij de werkelijkheid en dat planners veel van de standaard werkzaamheden achterwege kunnen laten. Hun werk zal er op vooruit gaan. Maar bovenal levert het systeem meer functionaliteit op, die goed van pas komen nu Hema meerdere verkoopkanalen gaat bedienen.

 

 

Reageer op dit artikel