artikel

Transportwereld: doe meer met uw data

Supply chain 938

Transportwereld: doe meer met uw data
Arthur Lasschuyt

Meten is weten. Zeker in de transportsector, waar krappe marges voortdurend bewaakt worden. Binnen het proces van vervoersopdracht tot shipment wordt steeds meer data verzameld. De kunst is om data zo op te slaan dat ze herbruikbaar zijn, en om tools in te zetten voor het uitvoeren van analyses. Lees dit artikel van Arthur Lasschuyt, Product Manager Transportmanagement Europe bij Descartes.

Traditioneel verzamelen partijen in de transport weliswaar gegevens, maar die worden enkel gebruikt om terug te kijken. Met moderne business intelligence tool is het echter ook mogelijk om vooruit te kijken, trends te ontdekken en daarop in te spelen. Dat start bij het bepalen van kritieke prestatie-indicatoren of KPI’s.

Algemeen en specifiek

Maak KPI’s niet te complex en laat u niet verleiden tot het bouwen van kleurrijke cockpits die eerder te veel dan te weinig informatie bieden. Formuleer KPI’s gericht en helder, zodat ze makkelijk meetbaar zijn. Een voorbeeld: “Minimaal 95% van alle bestellingen dienen binnen 1 werkdag na ontvangst verstuurd te zijn.”

Algemene KPI’s zijn gericht op  strategische doelstellingen, zoals verbetering van klanttevredenheid of kostenbesparingen, terwijl specifieke KPI’s zich richten op gerichte operationele doelstellingen, zoals brandstofbesparing of een hogere beladingsgraad van vrachtwagens. Maar het bepalen van de juiste KPI’s is de helft van het verhaal. De vervolgstap betreft het analyseren van alle gegevens die de organisatie ter beschikking heeft, waaronder carrierperformancerapportages waarmee verschillende carriers met elkaar vergeleken kunnen worden

Transportmanagementsoftware kan aangevuld worden met een business intelligence tool, dat  antwoord geeft op vragen als:

  • Hoeveel vracht brengen we onder bij een bepaalde carrier?
  • Hoeveel besteden we aan welke type transport?
  • Wat gebeurt er als we andere keuzes maken voor wat betreft carrier of vervoersmodaliteit?
  • Hoe heeft businessunit X gepresteerd in maand Y?
  • Hoeveel disputes waren er in een bepaalde periode en met welke partijen?

Business intelligence in transport proces

De beschikbaarheid van realtime informatie is steeds belangrijker aan het worden. Een supply chain kan sterk verbeteren aan de hand van adviezen om voorraadniveaus beter af te stemmen op de verwachte vraag. En met de juiste analyses kunnen de snelheid en betrouwbaarheid van leveringen verhoogd worden. Moderne transportsystemen met ingebouwde tools voor business intelligence zijn voldoende geavanceerd om grote hoeveelheden data te verwerken en te analyseren, maar de belangrijkste voorwaarde blijft het zorgvuldig opslaan en beheren van gegevens. Dan is er echt veel meer te doen met data in de transportwereld.

Bekijk ook eens deze video:

Dit artikel is gesponsord door Descartes.

Reageer op dit artikel