artikel
4. Welke soorten ERP-systemen zijn er?

Veel soorten ERP-systemen zijn in de 80’er en 90’er jaren als specifieke oplossing voor een bepaald bedrijf ontstaan en daarna steeds verder gegeneraliseerd. Welke soorten ERP-systemen zijn er eigenlijk?
De soorten ERP-systemen zijn als volgt te verdelen in:
- Systemen die als administratief/financieel pakket zijn ontstaan en doorgegroeid zijn naar logistiek en productie. Voorbeelden zijn: Exact en Navision (nu: Microsoft Dynamics NAV);
- Systemen die vanuit de productie en logistiek zijn ontstaan. Voorbeelden zijn: Infor LN (Baan), Isah en Ridder.
Veel soorten ERP-systemen zijn in de 80’er en 90’er jaren als specifieke oplossing voor een bepaald bedrijf ontstaan en daarna steeds verder gegeneraliseerd en vaak opnieuw geprogrammeerd.
Cloudgebaseerd ERP
De laatste jaren is van veel bestaande soorten ERP-systemen een cloudgebaseerde versie gemaakt. Leveranciers bieden deze aan naast de bekende on-premise ERP (software die draait op de server van de gebruiker). In de praktijk zijn deze ‘nieuwe’ cloudgebaseerde ERP-pakketten nog steeds on-premise tools, waarbij modules of applicaties om het echte ERP heen in de cloud draaien. Vanaf 2015/2016 zien ook ERP-systemen die volledig nieuw zijn ontwikkeld en vanuit de cloud wordena aangeboden het levenslicht.
We komen in de literatuur meerdere indelingen van de ERP-markt tegen. De meest gebruikte zijn: naar bedrijfsgrootte, naar bedrijfstypologie en naar branche.
Segmentatie naar bedrijfsgrootte
Een aantal lokale Nederlandse spelers en ook enkele internationale spelers richt zich vooral om het MKB, zoals Afas, Bemet, Exact, MKG, Syntri, SAP met SAP Business One, Trimergo en Unit4. Ook Microsoft (Dynamics NAV) komen we daar tegen.
De overige leveranciers hebben vooral de middengroep als doelgroep, waar we natuurlijk ook regelmatig de partijen uit de andere segmenten tegenkomen. Voorbeelden zijn Glovia, Epicor en JIS Nederland.
ERP voor specifieke bedrijfstypologie
Sommige pakketten profileren zich als specialist voor een bepaalde bedrijfstypologie: zo richt Trimergo zich op projectmatig werkende productiebedrijven, Isah richt zich op de klantordergestuurde industrie, Unit4 op de handel. Ook dit zegt iets over waar het systeem sterk in zou moeten zijn en biedt handvatten voor de selectie.
Branches
Er zijn systemen die zich positioneren als een horizontaal systeem, d.w.z. een systeem met een brede generieke functionaliteit, die in vele sectoren kan worden toegepast. Voorbeelden zijn SAP, Oracle, de Microsoft Dynamics producten en Exact.
De meeste leveranciers positioneren zich als branchespecialist, waarbij we verschil zien in breedte. Zo richt bijv. Infor zich met Infor LN op de discrete productie (vrij breed), terwijl MKG zich richt op de metaalindustrie (smaller).
Generieke ERP-pakketten
De laatste jaren zien we de ontwikkeling dat de generieke pakketten brancheoplossingen op de markt brengen middels bepaalde vooringerichte varianten (bijv. SAP), of middels het standaardpakket in combinatie met branchespecifieke aanvullingen (bijv. Microsoft Dynamics).
Lees hier verder in hoofdstuk 5: hoe selecteer je een ERP-systeem?