artikel

IT moet leren het proces centraal te stellen

Supply chain

IT moet leren het proces centraal te stellen
Jan Baan en Jos van Hillegersberg: 'IT moet leren het proces centraal te stellen

Hoe kijken CEO’s naar logistiek? Hoe gaan ze om met de gangbare theorieën? De Vereniging Logistiek Management (VLM) en het vakblad Logistiek brengen praktijk en theorie op het hoogste niveau bij elkaar. CEO en wetenschapper buigen zich over diverse –thema’s. Ze bespreken veranderende concepten in een weerbarstige praktijk.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 3 oktober 2008.

 

Hoofdstsuk 12: Jan Baan (Cordys) en Jos van Hillegersberg (Universiteit Twente)

Thema 1  Belang van IT

Baan: “Onderzoek in de jaren tachtig liet zien dat met behulp van IT processen met veertig tot vijftig procent goedkoper of sneller konden. Maar IT creëerde vooral aparte silo’s in supply chains en zelfs tussen afdelingen en vestigingen. Van de industrie moet IT leren om te ontkoppelen en zo complexe structuren eenvoudig te maken. Maar IT-ers knopen alles liever aan elkaar. Er is sprake geweest van veel kapitaalvernietiging.”

Van Hillergersberg: “Integratie van systemen was ook in mijn studietijd al een vraagstuk. Ik was in de periode daarna vooral bezig met object georiënteerd ontwerpen. Dat werd gezien als de oplossing. De eindgebruiker kan zelf zijn eigen systemen samenstellen en zo veel beter profiteren van zijn investering. Maar dat lag toch een stuk moeilijker. Veel logistieke bedrijven hebben inmiddels wel een prachtig planningssysteem, maar ze gebruiken bijna nooit de planknop. Het systeem dient puur voor monitoring om achteraf te kunnen zien of de juiste keuzes zijn gemaakt.”

Thema 2 ERP als basis

Baan: “ERP, gekoppeld aan andere logistieke systemen, is zo sterk als een olifant. Maar als je een olifant laat rennen, richt hij heel veel schade aan. We zitten nog altijd in de gevangenis van de databases. Wat IT zou moeten doen, is het proces centraal stellen. Iedereen in de supply chain zou zijn eigen ERP-achtige oplossingen moeten kunnen behouden.”

Van Hillegersberg: “Het basisidee van ERP is natuurlijk geweldig. Voor die tijd zat iedereen zelf systeempjes te bouwen. ERP had de belofte in zich van snel implementeren en daarna uitrollen. Maar je komt in een spagaat. Je kunt niet op maat gesneden systemen maken en dat zomaar hergebruiken. Dit probleem komt steeds onder een andere naam weer terug.”

Thema 3 Internetkansen

Baan: “Internet is mijn computer. We introduceren nu het Business Operating Platform, waar de informatie uit verschillende systemen bij elkaar komen. Dat kan zijn informatie uit gestructureerde legacy systemen of ongestructureerde data uit webservices, zoals het weerbericht of filemeldingen. Allemaal in één scherm. Dat is de revolutie die ons te wachten staat.”

Van Hillegersberg: “Bij Aegon heb ik gewerkt aan een project verzekeren via internet, helemaal gebaseerd op service architectuur en XML. Marketeers moeten producten kunnen ont–wik–- ke–len zonder dat IT een bottleneck kan zijn. Dat is een compleet andere manier van werken. In de financiële wereld zijn grote budgetten beschikbaar om dit mogelijk te maken. In de logistieke wereld moet je met dit soort technologie eerst maar eens aantonen dat het geld oplevert. Bovendien ontbreekt vaak de benodigde schaalgrootte.”

Thema 4 Innovatiecultuur

Baan: “We zouden ons moeten schamen als we niet voorop zouden lopen op logistiek gebied. Ook al hebben we niet meer de grootste wereldhaven, we zijn wel de slimste. Onderschat de toenemende invloed van transport op supply chain beslissingen niet. Kijk naar banken. Zij verzorgen de transactie en leveren daarnaast tal van services, die ik goed kan gebruiken. Transport is belangrijk. Koppel daar steeds meer dienstverlening aan vast. Dan is logistiek in de toekomst belangrijker dan manufacturing. Daar geloof ik heilig in.”

Van Hillegersberg: “Een hoge transportprijs zet aan tot meer innoveren. Dat is de keerzijde. Wat helpt is als we er in slagen om steeds meer intelligentie uit de computer te halen en te brengen naar bijvoorbeeld een container. Er komt een nieuwe generatie smart tags aan. Daarmee kan een container zelf ‘beslissen’ hoe hij het beste van A naar B komt.”

Thema 5 In de boardroom

Baan: “Logistici klagen net als IT-ers dat ze te weinig invloed hebben in de boardroom. Ik zeg altijd: zorg dat je zelf aan het stuur zit. Als logisticus zou ik zelf zicht willen hebben op het primaire proces en hulpmiddelen willen aanreiken om verbeteringen te kunnen doorvoeren.”

Van Hillegersberg: “Logistici zijn veel bezig met het optimaliseren van processen, met modellen en simulaties, allemaal leuke tools. Maar ze zouden zich ook moeten verdiepen in de nieuwe IT-mogelijkheden, die op ze af komen. Dat zie je nog niet veel.”

 

 

Reageer op dit artikel