artikel

Wat is een SSCC?

Supply chain

Wat is een SSCC?

Serial Shipping Container Code (SSCC) is een internationaal geaccepteerde verzendcode, die toeleveranciers in de vorm van een barcode kunnen aanbrengen op hun pallets en containers. Maar hoe werkt het systeem eigenlijk?

De wereldwijde unieke SSCC-code is van nut bij het verbeteren van zowel interne als externe processen in de supply chain. Denk hierbij aan:

 • het verkorten van wachttijden van chauffeurs
 • het optimaliseren van goederenontvangst, opslag, orderpicking en uitslag
 • tracking en tracing
 • het optimaliseren van de crossdock-operatie en
 • het verbeteren van de voorraadregistratie bij toeleveranciers.

Aanvullend aan deze voordelen, kan een standaard label (met SSCC) voor e-commerce pakketten aan consumenten, online retailers en logistiek dienstverleners nieuwe mogelijkheden en een kans op een betere service bieden. Dat is althans de conclusie die de website gondola.be trekt op basis van een discussie die plaatsvond tijdens de Webwinkel Vakdagen (2017).

Ook in een artikel op deze website is hiervoor aandacht.

SSCC is enige verplichte code op GS1-label

De SSCC is de enige verplichte code op het GS1-(pallet)label. Dit standaardlabel voor de wereldwijde nummering en barcodering van logistieke verzendeenheden is opgesteld door GS1 (voorheen EAN genaamd).

SSCC-code als kentekenplaat

Het unieke 18-cijferige getal van de SSCC wordt (meestal) in de vorm van een GS1 (EAN) 128 barcode op containers en pallets aangebracht. De SSCC wordt vaak vergeleken met een kentekenplaat. Die heeft namelijk een identificatiefunctie, maar onthult niet direct alle informatie. In principe is het de bedoeling dat de SSCC wordt gebruikt in combinatie met een bijbehorend elektronisch verzendbericht (kentekenbewijs), waarin de productinformatie staat.

Hoe werkt SSCC?

Het proces bij SSCC gaat als volgt:

 1. De toeleverancier print de SSCC in de vorm van een GS1-128 barcode op een standaardetiket, het zogenaamde GS1-label, en plakt dit label vervolgens op de te verzenden pallet of container.
 2. De toeleverancier stuurt een bijbehorend verzendbericht via Electronic Data Interchange (EDI)-bericht naar de afnemer. Voor dit verzendbericht is een GS1-standaard ontwikkeld, Desadv genaamd, oftewel dispatch advice. In het verzendbericht staat hoeveel en welke artikelen de pallet, die dan meestal nog onderweg is, bevat. Bovendien staat er nog veel meer informatie in zoals de houdbaarheidsdata en de batchnummers.
 3. In de toeleverketen van toeleverancier naar afnemer kan de pallet worden gevolgd aan de hand van de SSCC-barcode op het label.
 4. De afnemer ontvangt het product, en leest de streepjescode. Vervolgens koppelt de afnemer de SSCC aan het bijbehorende EDI-verzendbericht, en weet zo welke artikelen de container of pallet bevat.

 


Figuur 2: Uitleg van het GS1-label

Wat staat er op het GS1-label?

In principe is het ook mogelijk om de SSCC te gebruiken zonder het bijbehorende verzendbericht. De productinformatie uit het verzendbericht wordt dan ook op het GS1-label aangebracht. Het gestandaardiseerde GS1-label voorziet daartoe in extra vakken. Zo is er een vak voor maximaal drie GS1-128 barcodes (waarvan de onderste altijd de SSCC is), en zijn er vakken voor ‘mens-leesbare informatie’. Zie voor de onderverdeling van SSCC figuur 2. Het voorgeschreven formaat van het GS1 Label is A5 (148 mm x 210 mm).

Voor welke software is SSCC geschikt?

De gangbare ERP-pakketten en warehouse management systemen ondersteunen de toepassing van SSCC, zowel voor toeleveranciers als voor afnemers. Zulke pakketten bevatten dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om een verzendbericht te ontvangen en op te slaan en dit te koppelen aan een SSCC. Bij ontvangst van een pallet kan een magazijnmedewerker deze scannen en dan ziet hij direct in het WMS welke artikelen deze pallet zou moeten bevatten.

Hoe controleer ik een SSCC?

De SSCC kan worden gecontroleerd met behulp van een berekening. Hiermee wordt het laatste getal van de code, het controlegetal, berekend. Dit gaat als volgt:

 1. Bepaal eerst de oneven en dan de even posities van elk getal, van rechts naar links;
 2. Tel alle oneven getallen op en vermenigvuldig met 3;
 3. Tel alle even getallen op;
 4. Tel stap 3 en 4 bij elkaar op en deel dit door 10.
 5. Het controlegetal krijg je door het getal bij stap 4 áchter de komma, van 10 af te halen.

Controleer hier uw SSCC


Klik hier voor meer informatie over het label, SSCC en EDI-verzendbericht

Bekijk hieronder het filmpje van GS1:

Reageer op dit artikel