artikel

PDA’s rukken op, maar nog niet overal

Supply chain

PDA’s rukken op, maar nog niet overal
PDA

De markt voor PDA’s zit al jaren in de lift. Volgens schattingen bedraagt de jaarlijkse groei meer dan 20 procent. Ook binnen de logistiek zijn de multifunctionele apparaten in trek. Voor het echte magazijnwerk blijkt de handterminal echter nog steeds het meest geliefd.

Een moderne logistieke operatie kan niet meer zonder ICT. Of het nu het orderverzamelen betreft, of de in- en uitslag van goederen; medewerkers moeten beschikken over de juiste informatie en in staat zijn om data terug te koppelen naar het overkoepelende warehousemanagementsysteem. De handterminal is ideaal voor de genoemde inzet en heeft zich in de voorbije jaren meer dan bewezen in talloze magazijnen en distributiecentra. Deze draagbare computers beschikken over een eigen scherm, een eigen toetsenbord en een intern geheugen. Daarnaast zijn ze voorzien van een barcodescanner en/of een tagreader. De kracht van een handterminal zit voor een belangrijk deel in de degelijkheid en eenvoud van het gebruik. Doordat het scherm beperkte afmetingen heeft, zijn de toepassingen ervoor doorgaans eenvoudig in gebruik. Meestal wordt per schermregel slechts één gegeven gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld een ordernummer of een artikelcode zijn. De gegevens dienen door de gebruiker in een vaste volgorde te worden ingegeven of gescand.

 

Handterminal vervangen?

In steeds meer magazijnen klinkt echter de vraag of het wellicht verstandiger is om de handterminals te vervangen voor PDA’s. Deze zijn kleiner dan de meeste terminals en  daardoor handzamer en makkelijker in gebruik. Bovendien worden ze steeds robuuster en slimmer. Een PDA heeft een relatief groot grafisch scherm en een beperkt aantal toetsen. De systemen zijn zeer uitgebreid te programmeren en kunnen indien gewenst ook worden uitgevoerd met een barcodescanner en numerieke toetsen.

 

Geavanceerd

Een PDA is een totaal ander apparaat dan een handterminal. Door het grote grafische (kleuren)scherm zien de toepassingen er meestal mooier uit. Het grafische besturingssysteem maakt bovendien zeer geavanceerde toepassingen mogelijk, waarbij de gebruiker zelf de volgorde bepaalt waarin er met de toepassing wordt gewerkt. De PDA biedt verschillende voordelen ten opzichte van een handterminal. Een van de belangrijkste is wellicht de aanschafprijs. Omdat PDA’s, zeker in standaarduitvoeringen, in grotere aantallen worden geproduceerd en verkocht kan de investering relatief lager uitvallen. Een PDA is dan wel 200 tot 300 euro duurder dan een handterminal, maar biedt veel meer mogelijkheden. In dat opzicht mag de investering zeker als gunstiger worden bestempeld. Daarnaast kan er worden geprofiteerd van standaard functionaliteiten, doordat PDA’s gebruik maken van standaard besturingssystemen, zoals Windows CE, PocketPC of PalmOS. Een PDA beschikt bovendien over meer geheugencapaciteit dan een handterminal. Hierdoor kunnen meer gegevens lokaal worden bewaard,  wat de betrouwbaarheid van het systeem ten goede komt en nieuwe, of meer toepassingen mogelijk maakt. Zo bieden het grafische scherm en de Windows-achtige interface mogelijkheden voor het vastleggen van een handtekening, of het weergeven van afbeeldingen (om bijvoorbeeld buitenlandse magazijnmedewerkers duidelijk te maken welke goederen er verzameld dienen te worden).

 

Pluspunten handterminal

Uiteraard bieden ook handterminals nog steeds voordelen. Ze zijn over het algemeen eenvoudig in de bediening en degelijker dan een PDA. Een handterminal beschikt immers over een kleiner scherm en is alleen al daardoor minder kwetsbaar. Daarnaast draagt ook de vorm bij aan het robuuste karakter. Het kleinere scherm maakt tegelijkertijd een ergonomische vorm mogelijk, waardoor een handterminal makkelijk in de hand ligt en meestal ook met één hand kan worden bediend; zeker in combinatie met een pistoolgrip en gebruik van barcodes. Hoewel een PDA ongeveer 50 procent lichter en 20 procent kleiner is dan een handterminal, kiezen veel gebruikers daarom nog steeds voor de laatstgenoemde. Door de eenvoud van de toepassingen en het scherminterface is een snelle processor voor een handterminal bovendien niet nodig en blijft het energieverbruik laag. Daarnaast heeft ook het LCD-scherm weinig energie nodig, zodat in een logistieke inzet lang kan worden gewerkt zonder de batterijen op te hoeven laden. De leesbaarheid van het scherm is eveneens een sterk pluspunt van de handterminal, of beter gezegd een zwakte van de PDA. In het bijzonder bij zonlicht doet de leesbaarheid van PDA-schermen veel onder voor de LCD-schermen van handterminals. Maar ook het gebruik van kleine lettertjes kan soms tot leesproblemen leiden.

 

Groei buiten magazijn

Ondanks de vele voordelen van een PDA (en dankzij de even zo vele voordelen van de handterminal) lijkt het er niet op dat de PDA de handterminal onherroepelijk van het logistieke strijdtoneel zal verdringen. En dat heeft zeker niet op de laatste plaats te maken met de toepassing en de gebruiker. PDA’s zijn multifunctioneler en worden in de praktijk vooral gebruikt door ‘denkers’, voor het raadplegen van informatie waarbij men gewend is aan de omgang met grafische omgevingen. Handterminals worden daarentegen vooral gebruikt door ‘doeners’, die het apparaat voornamelijk gebruiken voor het op eenvoudige wijze vastleggen van hun werkzaamheden. De meeste leveranciers merken een toename in de afzet van PDA’s. Sommigen spreken zelfs van een explosieve groei in de voorbije twee jaar. In magazijnomgevingen is volgens hen echter minder behoefte aan de extra functionaliteiten. De multifunctionele PDA’s rukken vooral op in andere sectoren van de logistieke ketens, zoals de pakketdiensten, transport en field service. Die groei wordt onder andere toegeschreven aan de acceptatie van GPRS en 3G. Hierdoor wordt het eenvoudiger om online informatie naar de werkvloer, maar ook naar bijvoorbeeld vrachtwagens te versturen. Natuurlijk staan de ontwikkelingen niet stil. PDA’s zullen in de toekomst steeds beter worden. Naarmate ze robuuster worden en de effectieve werktijd van de batterij toeneemt, zullen ze ook voor inzet in magazijnen steeds meer in beeld komen. Of ze op de lange termijn wél de handterminals zullen verdringen, zal de toekomst uitwijzen. Tekst door Mark Dohmen

 

Lees verder:

Reageer op dit artikel