artikel

Luckerath wil één ERP voor drie vestigingen

Supply chain

Luckerath wil één ERP voor drie vestigingen
Alex Dankers

Luckerath wilde, naast vervanging, de bedrijfsprocessen consolideren met het nieuwe ERP.

Luckerath wilde, naast vervanging, de bedrijfsprocessen consolideren met het nieuwe ERP.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Luckerath   Leverancier/dienstverlener: Exact Software Nederland
Plaats: Tilburg   Onderleverancier/-dienstverlener: AB Software & Consultancy
Branche: delfstofwinning & chemische industrie   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-01-2007
Productnaam:  

Eén bedrijfsysteem voor vestigingen in Nederland, België en Tsjechië was de wens van Luckerath in Tilburg. De producent van onder andere grafiet producten voor elektrische toepassingen koos opnieuw voor een ERP van Exact, nadat de oude versie – voor Dos – niet meer werd ondersteund. De livegang in Nederland en België verliep soepel, de livegang in Tsjechië staat op stapel.
Het stopzetten van de ondersteuning aan het oude pakket is een veelgehoord argument van bedrijven om over te stappen op een nieuw ERP. Zo was het ook bij Luckerath.

Alex Dankers, in het dagelijks leven kwaliteit- en projectmanager voor de drie werkmaatschappijen, werd belast met de selectie van het nieuwe pakket en de projectleiding tijdens de implementatie.

“Naast de noodzaak voor een nieuw ERP als gevolg van gebrek aan ondersteuning wilden we ook de bedrijfsprocessen consolideren. Ons oude systeem was daarvoor niet geschikt. We kwamen bij de selectie al snel uit op Exact. We werkten daar al mee, en waarom zou een nieuwere versie niet goed genoeg zijn voor ons? Natuurlijk is er globaal wel gekeken naar andere systemen, maar deze hadden onvoldoende meerwaarde.”

“We wilden we vooral één systeem voor alle bedrijven, een betere financiële consolidatie, betere beheersing van de processen, informatie voor het tijdig kunnen bijsturen van onze processen (KPI’s). Daarnaast waren ook een opzet voor CRM voor marketing en een front office voor sales voor informatie gewenst. Er moest iets gebeuren, ook al omdat intern het kennisniveau van Exact in de loop der jaren was gedaald. We waren in staat het draaiende te houden. Maar door de ervaring van dalende kennis, ook op IT- gebied, waren we het er snel over eens dat externe begeleiding een must was. En voor begeleiding en implementatie hebben we vier bureaus geselecteerd. Uiteindelijk viel de keus op A.B. Software & Consultancy. Ook voor het IT-stuk van de implementatie hebben we een externe partner gezocht. Dat werd Van Loon IT.”
 

Draaiboek

“Na de keuze voor softwareleverancier en implementatiepartners, stelden we een draaiboek samen. Hierin, en in de planning en voorbereiding, zat veel tijd. Ook is er een quickscan gemaakt van alle bedrijfsprocessen. Voorafgaand aan de implementatie hebben we ook de medewerkers geïnformeerd over de veranderingen en hebben we het nieuwe bedrijfsmodel gepresenteerd. De imple- mentatie in Tilburg en Geel (B) liep gecombineerd. Als eerste zijn we live gegaan met Exact en daarna zijn we aan de slag gegaan met de Sumatra-server en daarna met communicatietool E-Synergy. De livegang in Tsjechië is een jaar uitgesteld, omdat het een te zware wissel trekt op de organisatie als je dat tegelijkertijd uitvoert.”
 
“Wat ik zou adviseren bij een implementatietraject? Creëer voor je begint, voldoende draagvlak en maak voldoende tijd vrij. En zorg dat je IT op orde is! Verder is de inzet van studenten, vooral voor IT-werkzaamheden, een prima oplossing. Wat je vooral niet moet doen, is verbindingen te laat testen. Hef ook absoluut niet het gebruikersoverleg op voor het vervolg van een optimalisatietraject. Tenslotte: probeer niet alles in een keer te doen.”

Kader bij artikel: LUCKERATH

Bedrijf: Luckerath produceert grafiet producten voor elektrische- en mechanische toepassingen, wikkelmaterialen en machines voor het wikkelen van motoren. Verder produceert het bedrijf droog-, mubo- en pyrolyse-ovens als ook staalcomponenten. Er werken zestig mensen, inclusief de Tsjechische vestiging

Reageer op dit artikel