artikel

Exact gaat nieuwe groeifase in

Supply chain

Exact gaat nieuwe groeifase in
Exac gaat nieuwe groeifase in

Op het hoofdkantoor in Delft is hard gewerkt aan een toegespitste bedrijfsstrategie voor de komende jaren die volgens het management zal leiden tot een sterkere omzetgroei bij behoud van een hoge operationele winstmarge van 20 procent.

Beleggers en concurrenten wachtten  begin februari met extra spanning op de financiële resultaten van Exact Software. Samen met Unit 4 Agressso is Exact tenslotte het boegbeeld van de Nederlandse ERP industrie en het leek er medio 2005 even op dat Exact in Nederland terrein verloor. Over het hele jaar 2005 bleef de omzetgroei van Exact met 5,7 procent tot 224 miljoen euro beneden de marktgroei in de ERP sector. Maar in de tweede helft van het jaar trok de omzet weer stevig aan tot 10 procent. Toen stegen zowel de licentieomzetten als de dienstenomzetten.

Voor 2006 verwacht Exact 9 procent omzetgroei tot 245 miljoen euro en het streven is om in 2007 de grens van 300 miljoen te passeren. Exact is in transformatie naar een nieuwe groeifase waarin online opereren een belangrijke rol speelt. Om de geplande groei te realiseren zijn wel acquisities nodig.

 

Nederland

In Nederland steeg de omzet in 2005 met 4,4 procent tot 100 miljoen euro, met een opleving in de tweede helft van het jaar en interessante nieuwe klanten zoals GITP International en het Universitair Medisch Centrum in Groningen. De acquisitie van onder meer Kooijman Software dat actief is in bouw, installatie en architectuur droeg daaraan bij. Zo wil Exact in meer branches specifieke kennis opbouwen. Het gekochte meerderheidsbelang in Modulair Easy Access versterkt de positie van Exact in logistiek en magazijnmanagement voor grotere bedrijven. Modulair is thuis in magazijnmanagement en onder meer scannen en verwerken van barcodes. De R&D inspanningen van Exact zijn er ook op gericht om de vlaggenschepen Exact Globe en e-Synergy te verdiepen naar gedetailleerder processen, waaronder logistieke.

 

De druk op Exact om financieel maximaal te presteren is mede door de beursnotering erg hoog. Hoewel rendement en winstgevendheid uitstekend zijn willen aandeelhouders altijd meer. Deze winstmarges zijn ook nodig om voldoende te kunnen blijven investeren in nieuwe technologie teneinde de concurrentie voor te blijven. Exact heeft een gevulde oorlogskas voor nieuwe acquisities.

 

AME indicatoren

Te zwakke omzetgroei, inzet van vermogen en een terugvallende operationele marge hebben bijgedragen aan het net onvoldoende zijn van het rapportcijfer van de AME Rating dat al jaren op 6 voldoende is. De andere AME indicatoren zijn voldoende, maar de bijdrage aan de welvaart die is verdisconteerd in de AME  Waardelijn is wel fors afgenomen en de productiviteit van de eigen informatiestromen is  voldoende, maar voor verbetering vatbaar. Dat wijst erop dat Exact  de interne efficiency en de geautomatiseerde relaties met klanten en partners kan verbeteren. De praktische en strategische  plannen voor 2006 en 2007 wijzen erop dat Exact daar druk mee bezig is. 

 

 

Bron: AME ANALIST ONLINE.
1) Financiële kracht;
2) Economisch toegevoegde waarde;
3) productiviteit eigen informatiestromen.
Adriaan Meij is ICT analist en directeur van AME Research B.V.

Zie ook http://www.ame.nl

 

Reageer op dit artikel