artikel

Wat is blockchain?

Sociale innovatie 7965

Wat is blockchain?

Het principe van blockchain is een met alle betrokkenen gedeelde database, die veilig, open en controleerbaar is. De keten kan zonder gecentraliseerde operator bestaan.

Het principe van blockchain bestaat erin dat digitale transacties plaats kunnen vinden op een manier die veilig en verifieerbaar is – zonder één specifieke betrokken partij de kans te geven met die digitale informatie te knoeien.

Blockchain is open netwerk

De blockchain is decentraal en open. Dit wil zeggen dat er niet één instantie of bedrijf eigenaar is maar dat niemand exclusief eigenaar is. Het is een zogenaamd peer-to-peer netwerk waar alle deelnemers van het netwerk samen het eigendom gelijk verdelen. En om deze reden is het een open netwerk waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen.

Blockchain is controleerbaar

Door ieder deel van de blockchain versleuteld aan het vorige deel te linken, creëer je een in steen gebeiteld (of althans in code versleuteld) logboek van alle transacties die plaatsvonden. Dat maakt de blockchain open en controleerbaar. Het is de gedroomde technologie om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die komen kijken bij het managen van complexe, wereldwijde supply chains, meent blockchain expert Ronald Teijken van IBM.

Blockchain achter Bitcoin

De technologie achter Bitcoin is blockchain. De blockchain technologie zorgt ervoor dat de essentiële functies van de “vertrouwde derde partij”, ook wel “trusted third party” genoemd, volledig geautomatiseerd zijn via het internet. Hiermee zijn deze zo vrij beschikbaar, toegankelijk en programmeerbaar als het internet zelf.

Reageer op dit artikel