nieuws

‘Het hoeft niet alleen over prijs te gaan’ – VIDEO

Logistieke dienstverlening 3258

Twee jaar geleden maakte Mark van der Drift de overstap van Ahold (directeur transport) naar logistiek dienstverlener Cornelissen – de andere kant van de tafel. “Dit was de gelegenheid om te bewijzen dat het waar is wat ik vanuit mijn verladersrol heb gezegd.” Hij vertelt zijn visie in een uitgebreid interview en in een video.

‘Het hoeft niet alleen over prijs te gaan’ – VIDEO
Mark van der Drift

Jarenlang hield hij de logistiek dienstverleners voor, dat Ahold toegevoegde waarde verwacht. Nu kan Mark van der Drift (47) zelf laten zien hoe het moet als algemeen directeur van Cornelissen Group, één van de grootste logistiek dienstverleners van Albert Heijn, maar ook van Jumbo. In een uitgebreid interview met Logistiek Magazine vertelt Van der Drift wat zijn missie was toen hij de overstap maakte.
“Vaak gaat het in gesprekken tussen verladers en logistiek dienstverleners alleen over de prijs. Dat hoeft niet zo te zijn. Probeer anders te kijken naar wat je doet als transportbedrijf. Verschuif je aandacht van de vrachtwagen naar het proces, de dienst die je aanbiedt. Als directie van een transportbedrijf blijf je anders alleen in gesprek met de operatie, niet met het niveau daar boven. Dat vereist anders denken. Iedereen kan van A naar B rijden, een eigen rijder kan dat altijd goedkoper. Wij moeten toegevoegde waarde bieden. Ja, en toen zei Henk Cornelissen tegen mij: laat het dan maar zien. Dat ben ik gaan beschouwen als een persoonlijke uitdaging. Dit was de gelegenheid om te bewijzen dat het waar is wat ik vanuit mijn verladersrol heb gezegd.”

‘Voorkomen dat problemen ontstaan’

Van der Drift vindt het logisch is dat hij veel dingen anders wil gaan doen dan in het verleden bij Cornelissen. Dat heeft niets te maken met goed of fout, maar met de aanpak waar hij zich prettig bij voelt. “In deze fase van het bedrijf kom ik tot mijn recht. Je kan op twee manieren groeien. Het gewoon laten gebeuren en vervolgens opruimen wat niet zo goed ging. Je kunt ook andersom beginnen, eerst het managementteam klaarmaken voor groei en dan de organisatie voorbereiden. Waar ik naar toe wil, is voorkomen dat problemen ontstaan. Vanuit die gedachte zijn er mensen binnengekomen vanuit de verladershoek en van andere logistieke bedrijven.”

‘Opdelen in kleine cellen’

Hij zette daarvoor de organisatie op de kop. “Eigenlijk hebben we allemaal kleine cellen gemaakt met een eigen verantwoordelijkheid laag in de organisatie. In feite hebben de mensen zelf de cellen samengesteld op basis van klanten, of expertise en activiteiten. Daar zijn we als leiding van het bedrijf niet al te dogmatisch in geweest. Het gaat er om dat de mensen zich daar goed in voelen. De leidinggevende, de celeigenaar, gaat zelf aan de slag met zaken als verzuim. Hij kent de mensen bij naam en weet de privé-omstandigheden. Ondersteuning krijgt hij vanuit een centrale afdeling. Op die manier konden we snel groeien. Het is in feite een kwestie van een nieuwe cel optuigen als zich een nieuwe klant aandient. Iedere cel beschikt ook over een eigen financieel plaatje, weet wat de resultaten zijn en kan daar naar handelen.”

Omzetspurt in twee jaar tijdCornelissen

In twee jaar tijd, sinds de komst van Mark van der Drift, heeft Cornelissen een mooie groei doorgemaakt. “We hebben de omzet weten te verdubbelen in deze periode naar 85 miljoen euro. Daar zat ook een overname van Koeriersdiensten Zwolle bij met zo’n 6 miljoen euro omzet. Het grootste deel van de groei is echter autonoom.” In 2017 telde de logistiek dienstverlener 450 medewerkers, nu ruim 800. Het wagenpark van Cornelissen omvat 370 auto’s, waarvan 42 op LNG en 1 elektrische Fuso eCanter van Mitsubishi als elektrische distributietruck.

‘Beter wachten met investeren’

Wat innovatie betreft is het volgens Van der Drift best indrukwekkend wat er is gebeurd in vrij korte tijd. Het is in zijn ogen jammer, dat niet iedereen dat beseft  buiten de sector. “Maar ik zie ook wel dat we meer samen met verladers kunnen innoveren. Denk aan de Experience week, waarin we samen hebben gekeken naar wat er kan met overheden, verladers, onderzoeksinstellingen, noem maar op. Geweldige ervaring, dat kon tien jaar geleden echt niet.Alleen , we moeten nu wel doorpakken. De overheid moet veel consistenter zijn in het beleid. Dat is echt een probleem, denk aan de LNG-accijns. Beleidsmakers kijken niet verder dan één kabinetsperiode. Op basis daarvan kunnen wij niet investeren. Een vrachtwagen gaat zeven of acht jaar mee. Emissieloos de binnenstad in in 2025, dat gaat niet lukken met een elektrische vrachtwagen; die zijn er dan niet of nog veel te duur om concurrerend te zijn. Tegen die tijd zullen verladers wel bereid zijn om mee te gaan betalen, maar nu nog niet. En ik moet wel nu investeren. Dat is het probleem. We zijn niet veel verder dan hier en daar een pilot met een elektrische auto. Je kan op dit moment beter investeren in een tweedehands diesel om de periode te overbruggen, tot het moment waarop niemand meer om elektrisch heen kan. Dat is precies averechts op wat de overheid voor ogen heeft.”

Lees ook: Albert Heijn zet blockchain in voor efficiënter transport

 

Reageer op dit artikel