nieuws

Vos Logistics kijkt vijfentwintig jaar vooruit (video)

Logistieke dienstverlening 3533

Vos Logistics bestaat dit jaar 75 jaar. De logistiek dienstverlener wilde niet terugblikken maar vooruit naar 2044. Dat leverde een boeiende bijeenkomst op en een groots spektakel, waarin de nieuwe technologie werd bejubeld en genuanceerd. “Ik weet het nog niet als het gaat om waterstof”, zegt Carlo van de Weijer in een video-interview, Verder Henrik Henrikson (Scania), Elizabeth Fretheim (Nikola) en Frank Verhoeven, de stralende CEO van Vos Logistics.

Vos Logistics kijkt vijfentwintig jaar vooruit (video)

Groots pakte Vos Logistics onlangs uit bij de viering van zijn 75ste verjaardag. Een unit van het warehouse van de logistiek dienstverlener in Oss was omgetoverd tot een experience center, waar de meest uiteenlopende toekomstig innovaties werden getoond. Een tweede magazijn unit fungeerde als ruimte waar de genodigden – naast een hoog showelement – ook tijdens een interactieve sessie deelgenoot werden gemaakt van toekomstvisies en opvattingen van niet de minste sprekers zoals Henrik Henriksson CEO van Scania, Jacques van den Broek CEO van Randstad, Tom Selten van automotive startup Lightyear en Elizabeth Fretheim van Nikola Motor.

 

Vertrouwen in de toekomst

Onder het motto IMAGINEVosLogistics100 werden de gasten – 550 relaties van binnen en buiten de sector – niet vermoeid met de veelbewogen historie van het oer-Brabantse bedrijf;  de focus lag vooral op de toekomst en dan met name het jaar 2044. Onderwerpen als digitalisering, duurzaamheid, ontwikkeling van de arbeidsmarkt en e-commerce en de innovaties zullen, zo benadrukte Vos Logistics CEO, Frank Verhoeven, de komende vijfentwintig jaar de logistieke sector ingrijpend veranderen. “We willen vooruit kijken en wat minder terug. Hiermee willen we als Vos Logistics vooral aangeven dat we vertrouwen hebben richting de toekomst en dat we daar volop mee bezig zijn. Daarmee proberen we bewust afstand te nemen van de periodes die we in het verleden hebben gekend”, benadrukte Verhoeven.

‘Niet het doel maar de reis er naar toe’

De CEO stelde daarbij voorop dat hij niet bezig waar zijn bedrijf in 2044 staat. “Veel interessanter is de weg die we de komende 25 jaar moeten bewandelen om er te komen. Belangrijke thema’s in dit traject zijn voor ons als logistiek dienstverlener: digitalisering, data-analyse, energietransitie, veranderende supply chains, de rol van robotisering in een sterk veranderende arbeidsmarkt en autonoom rijden. Deze thema’s gaan de logistieke wereld wezenlijk veranderen. Dat veranderingsproces kunnen we niet alleen maar dat moeten we  samen doen met andere partijen en onze klanten en leveranciers. Daarom is dit jubileum zo belangrijk voor ons want we kunnen met hen in gesprek gaan over onze toekomst.”

Henrik Henriksson, Frank Verhoeven en Carlo van de Weijer

‘Gevolgen 3D-printing zijn groot’

Met deze oproep van Verhoeven wisten de gastsprekers onder aanvoering van dagvoorzitter Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility aan de Technische Universiteit van Eindhoven, wel raad. Van de Weijer ging onder andere in op de gevolgen van 3D-printing op de transportsector. “Wie heeft hier nog behoefte aan als in 2025 als we al onze spullen gewoon thuis kunnen printen met een 3D-printer?”

‘Autonoom rijden zorgt voor disruptie’

Een ander aspect waar Van de Weijer bij stilstond is de toekomst van autonoom rijden. “Deze techniek zal binnen vijf jaar zorgen voor een disruptie in de auto- en truckindustrie. Het is veel veiliger, zorgt voor minder ongevallen want autonome voertuigen, houden zich aan de verkeersregels, overschrijden niet de maximale snelheid en drinken geen alcohol. Veel ongevallen die vandaag de dag in het verkeer gebeuren, hadden voorkomen kunnen worden als we technologie die nu al beschikbaar is, hadden toegepast.”

 

 

 

‘Truckchauffeur verdwijnt voorlopig niet’

Van de Weijer verwacht overigens niet dat de vrachtwagenchauffeur op korte termijn overbodig zal worden. “Daar zijn tal van redenen voor aan te voeren, dat betekent echter niet dat we niet toegaan naar autonoom rijden. De vrachtwagenchauffeur zal altijd nog nodig blijven, maar hij zal in de toekomst in delen van een rit niet meer achter het stuur zitten.”

‘Waterstof – ik weet het nog niet…’

Over de toekomst van waterstof is Van de Weijer kritisch. “Ik weet het nog niet. Dat heeft er mee te maken dat het lastig werken is met de moleculen die nodig zijn voor de productie van waterstaf. Als je met moleculen gaat knutselen, neem er dan eentje waarmee je andere brandstoffen kunt produceren die ook duurzaam en schoon zijn.”

Elizabeth Fretheim

Miljoenen investering Nikola

Nikola Motor laat zich niet tegenhouden door de kritische noot van Van de Weijer over brandstof. Deze startup ziet toekomst in vrachtwagens aangedreven door geavanceerde waterstof-elektrische technologie. Onlangs ontving Nikola Motor een miljoenen investering van CNH Industrial (het moederbedrijf van truckfabrikant Iveco) om emissieloze vrachtwagens op waterstof en batterijen te ontwikkelen. Volgens Elizabeth Fretheim, Sustainability & Strategy Executive bij Nikola Motors, is het nog maar een kwestie van tijd voordat trucks op waterstof een betere ROI krijgen dan de vertrouwde dieseltrucks. “Het js nu het juiste momentum voor de verdere internationale ontwikkeling van op waterstof aangedreven vrachtwagens.” Ook voor Nederland ziet Fretheim kansen voor de Nikola-trucks. “De komende maanden komt daar meer duidelijkheid over vooral ook nu Iveco een van de belangrijkste investeerders is in ons bedrijf.”

Lightyear auto zorgt voor keerpunt

Terwijl ook Scania en Randstad hun ideeën over innovatie in de komende 25 jaar onthulden, vertelde Tom Selten Lightyear als afsluiter over hoe ze de meest energiezuinige elektrische personenauto ter wereld ontwikkelden; een auto die op zonne-energie rijdt. Een beweging die op het punt staat om uiteindelijk een keerpunt in de geschiedenis van mobiliteit te worden al voor 2044, het jaar dat Vos Logistics het 100 jarige bestaan hoopt te vieren.

Tom Selten

Reageer op dit artikel