nieuws

Top 100 Logistiek Dienstverleners 2018: Wie valt op? 

Logistieke dienstverlening 19771

Top 100 Logistiek Dienstverleners 2018: Wie valt op? 

De nieuwe lijst Top 100 Logistiek Dienstverleners staat vol met dienstverleners die links- of rechtsom weten op te vallen. Wat vinden de logistiek dienstverleners zelf onderscheidende partijen in hun sector? En wat als we alleen naar de indicator duurzaamheid kijken – wie scoren dan het best? Wat zijn de disruptors in de sector – moet je er wel of niet mee gaan samenwerken?

In de voor Top 100 Logistiek Dienstverleners 2018 gehouden enquête hadden de deelnemers de kans om aan te geven welke logistieke bedrijven, concullega’s, opvallen. Een opvallend bedrijf als het gaat om innovatie is Jan de Rijk, aldus de respondenten. Ook de expertgroep die de resultaten bekeek deelt deze mening. Deze logistiek dienstverlener neemt positie 16 op de lijst. Jan de Rijk neemt al lange tijd consequent deel aan innovatieprojecten in de Topsector Logistics, zoals de Conversion Factory waarin ze het gebruik van KPI’s perfectioneerden. De manual is gratis te downloaden via de website van Dinalog.

Volop ontwikkelingen in intermodaal vervoer

Het Tilburgse bedrijf GVT (nr. 23) valt ook op. Deze logistiek dienstverlener gaat gestaag door met de opzet van intermodale diensten via de zelf opgezette rail- en barge terminal, en heeft in 2017 de spoordienst naar Chengdu in China opgezet.

 

 Whitepaper Top 100 LDV 2018

Lees meer over het de onderzoeksresultaten en de lijst Top 100 in het 18 pagina’s tellende whitepaper. Download hier.

 

Bovendien willen ze een elektrisch binnenvaartschip gaan gebruiken, net als Nedcargo. Dat laatste bedrijf valt niet alleen op doordat ze op een duurzame manier logistieke diensten verzorgen voor onder meer Heineken, ook onderscheiden ze zich in het gebruik van social media. Hiermee is het bedrijf ‘de Coolblue onder de logistiek dienstverleners’, volgens de expertgroep.

Belang innovatie en duurzaamheid neemt toe

Het is een bewuste keuze geweest om in deze Top 100 het belang van innovatie en duurzaamheid in de sector terug te laten komen. Dat heeft gezorgd voor veranderingen aan de onderkant van de ranglijst, doordat de indexscores hier tegen elkaar aankruipen en het relatieve belang van deelname aan Lean & Green hier zwaarder weegt. Naar de bovenkant van de lijst kijkend, krijgen we ook een compleet andere lijst te zien als louter naar de indexscore Lean & Green wordt gekeken.

De Top 10 duurzame logistiek dienstverleners

  1. Kuehne + Nagel – Star 2
  2. Mainfreight – Star 2
  3. Vos Logistics – Star
  4. CEVA Logistics – Star
  5. Kloosterboer – Star
  6. Simon Loos – Star
  7. HSF Logistics – Star
  8. GVT – Star
  9. Fritom – Star
  10. Nedcargo – Star

Samenwerken met disruptors

Tegenwoordig werken logistiek dienstverleners steeds vaker samen met andere partijen om efficiënter en duurzamer te kunnen werken. Dit kan via samenwerking in de keten, verticaal en ook horizontaal, maar ook is er een groeiend aantal nieuwe initiatieven en start-ups aan het ontstaan die samen met Top 100 dienstverleners tot nieuwe businessmodellen komen. Zoals onlangs de Franse logistiek dienstverlener Gefco aankondigde om met een club van startups in zee te gaan.

Blijven innoveren is kans en aandachtspunt

26 procent van de respondenten geeft ook aan dat het blijvend innoveren een belangrijk aandachtspunt is en tevens een kans (23%) was in 2017. Bedrijven die in het oog springen en inspireren volgens de respondenten en de expertgroep zijn Active Ants, Synple, Conundra, Flexport, Simacan en Stockspot.

Verschillende logistiek dienstverleners uit de Top 100 werken al samen met deze start-ups. Dat laat zien dat steeds meer dienstverleners bereid zijn nieuwe mogelijkheden en innovaties uit te proberen en toe te passen, om zich blijvend te kunnen onderscheiden. Precies het leidende principe dat heeft geleid tot deze vernieuwde opzet van de Top 100 dienstverleners 2018.

Reageer op dit artikel