nieuws

Ploeger start tweede bandenhotel voor Kwik-Fit

Logistieke dienstverlening

Ploeger start tweede bandenhotel voor Kwik-Fit

Logistiek dienstverlener Ploeger Logistics heeft onlangs in Harderwijk een groot bandenhotel geopend van waaruit de opslag en distributie voor de winter- en zomerbanden van Kwik-Fit wordt verzorgd. Ploeger is verantwoordelijk voor de dagelijkse bandenlogistiek naar ruim honderd van de 182 filialen van het autoservicebedrijf ‘boven de rivieren’. Kwik-Fit bestrijkt het zuiden vanuit het eigen bandenhotel in Etten-Leur.

Tijdens de wisselperiode voor en na de winter verplaatst het Kwik-Fit meer dan twee miljoen autobanden. Door de samenwerking met Ploeger Logistics moet de logistieke service van Kwik-Fit tijdens de bandenwisselperiode verder verbeterd worden. Paul van der Leer, director of logistics van Kwik-Fit Nederland en tevens een van de genomineerden voor de titel Logistiek Manager van het Jaar was nauw betrokken bij de tender: “Alleen al de keuze voor de Ploeger-locatie Harderwijk zorgt voor een daling van 350.000 distributiekilometers. Dit levert directe CO2-reductie op.”

Uitgebreide tender

Kwik-Fit koos voor Ploeger na een uitgebreide tender, omdat de logistiek dienstverlener aantoonbare ervaring heeft op het gebied van warehousing en transportoplossingen. “Het voordeel is bovendien dat we kunnen vergelijken. Als je je organisatie ergens anders kopieert krijg je meer van hetzelfde. Met Ploeger hebben we ook de afspraak gemaakt dat we de cijfers over en weer uitwisselen zodat we van elkaars sterke punten leren. Ik zie dat zij dingen anders dan wij organiseren. Ik ben dus straks benieuwd naar hun productiviteitscijfers”, zegt Paul van der Leer in een interview in het oktobernummer dat aankomende vrijdag verschijnt.

Bandenhotel zit in het Ploeger-warehouse

Adwin Ploeger, directeur bij Ploeger Logistics zegt over de aanpak van zijn bedrijf bij de bandendistributie voor het autoservicebedrijf: “De synergie-effecten zullen onder andere blijken uit de ruime ervaring die wij hebben met warehousing en transportoplossingen. We hebben in ons warehouse een bandenhotel opgezet, waardoor de Kwik-Fitvestigingen bediend worden vanuit een gecentraliseerde distributie. Daarbij komt dat wij samen met de Kwik-Fitvestigingen zorgen voor altijd volle vrachtwagens.”

Hoge beladingsgraad

Op de locaties levert Ploeger banden en bandensets af, waarna de chauffeurs wisselsets of bandenkarkassen weer mee terug nemen naar Harderwijk. “Dat levert een hoge beladingsgraad op wat bovendien ook duurzaam is en het heeft als voordeel dat de Kwik-Fitmedewerkers zich kunnen richten op hun klanten”, zegt Ploeger.

Winterbandenwissel enorme operatie

2,8 miljoen automobilisten in Nederland wisselen volgens Kwik-Fit tweemaal per jaar hun banden. Paul van der Leer hierover: “Gezien de enorme populariteit van winterbanden betekent de wisselperiode een enorme logistieke operatie. Ons huidige bandenhotel in Etten-Leur (22.000 vierkante meter, red.) is door de aanhoudende groei te klein geworden. Daarom werkten we tot nu toe met acht kleinschalige bandenhotels, verspreid over Nederland. Dat vraagt om een structurele oplossing en daarom starten we nu ons tweede grootschalige bandenhotel.”

Reageer op dit artikel