artikel

Mediq DC heeft gestroomlijnd distributieproces

Logistieke dienstverlening

Mediq DC heeft gestroomlijnd distributieproces
Mediq

Elke nacht zijn tussen de 100 en 130 distributieauto’s op pad voor Mediq, die opgeteld zo’n 350.000 doosjes met medicijnen afleveren bij 225 Mediq apotheken en ongeveer 200 zelfstandige apotheken in heel Nederland. Naast de apotheken belevert de groothandel vanuit de distributiecentra in Oss en Staphorst ook ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Om het orderverzamelproces in DC Oss te stroomlijnen werd de hulp ingeschakeld van SSI Schäfer.

Marga Krabbe, bedrijfsleider DC Oss en tevens projectleider van het logistieke project Artemis: “Het streven naar marktwerking in de gezondheidszorg en de invoering van het preferentiebeleid voor geneesmiddelen hebben grote gevolgen voor de bedrijven die in de zorgsector actief zijn. Ook wij hebben de afgelopen jaren ingrijpend gereorganiseerd. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je alleen nog maar kosten kunt verlagen door de logistieke processen te versnellen en ze dus te automatiseren.”

Logistieke inrichting
Tot voor kort werden de orders in het DC van Mediq op de conventionele manier, deels volgens het batch picking principe, verzameld. Na een uitvoerige data-analyse van de beschikbare Mediq procesdata uitgevoerd door SSI Schäfer, bleek dat het bedrijfsrendement het meest gebaat was bij een optimalisatie van het pickproces door het installeren van een zone picking systeem in combinatie met een pick-by-light systeem voor de fast movers. Uiteindelijk kreeg SSI Schäfer de opdracht om deze semiautomatische oplossing te realiseren. Belangrijk uitgangspunt daarbij was dat de lopende Mediq-operatie gewoon door moest gaan. Op basis hiervan is besloten om de ombouw en opbouw uit te voeren in twee fasen. In de eerste fase werden het fast mover pickgebied op de begane grond en het complete expeditiegebied gebouwd. In de tweede fase zijn de twee bovenliggende pickvloeren en het inslaggebied aangesloten.

 

Fast mover, medium mover, slow mover
Het systeem op de begane grond begint met een bufferbaan waar stapels lege orderbakken gebufferd worden. Een automatische ontstapelaar stuurt de bakken op orderaanvraag op de route door het orderverzamelsysteem. Op de begane grond is het fast mover pickgebied geplaatst. Hier liggen de goederen in bakken opgeslagen in doorrolstellingen. Indien een artikel in een zone voor een betreffende orderbak voorzien is, wordt de bak uit de centrale baan gesluisd op de bufferbaan in deze pick zone. Wanneer de bak op de eigenlijke pickpositie staat, verschijnt automatisch op de pick-by light displays van de te picken artikelen het aantal dat gepakt dient te worden. Nadat alle goederen in de betreffende zone zijn verzameld en in de orderbak zijn geplaatst, wordt de orderbak automatisch weer op de centrale baan geschoven, waarna die zijn weg vervolgt naar de volgende pick zone waar een artikel voor die bak ligt opgeslagen. Op deze manier kan een bak de hele route door de diverse gebieden (fast mover, medium mover, slow mover) in het magazijn afleggen.

In het medium mover gebied picken de medewerkers vanuit doorrol- en legbordstellingen en in het slow mover gebied wordt uitsluitend uit legbordstellingen gepickt. In plaats van pick-by-light wordt het orderverzamelen binnen het medium en slow mover gebied aangestuurd middels RF-scanning.


Dekselmachine met documentbijlage

Aan het einde van het orderverzamelproces wordt iedere bak automatisch voorzien van een deksel. Hierbij wordt er tegelijkertijd een adreslabel tussen het deksel en de bak geklemd. Voordeel hiervan is dat er geen labels op de bak geplakt hoeven te worden die later weer verwijderd moeten worden. Nadat de bak omsnoerd is, gaat deze door naar de expeditie waar de orderbak wordt uitgesluisd op één van de expeditiebufferbanen.

 

Replenishment
Ten behoeve van het inbound proces zijn er op de begane grond ompaktafels voorzien waar de inkomende goederen worden omgepakt in opslagbakken. Deze inslagstations zijn aangesloten op het centrale transportsysteem, zodat de inslagbakken via dit transportsysteem naar de replenishment zijde van de betreffende gebieden wordt getransporteerd, waardoor naast picking ook replenishment is geoptimaliseerd met dit nieuwe systeem.

 

Keuzetraject
Bij de keuze van de toeleverancier voor de magazijninrichting is Mediq niet over één nacht ijs gegaan. Marga Krabbe licht toe: ”In eerste instantie hadden we al vergevorderde plannen gemaakt voor een volledig geautomatiseerd magazijn, dat echter een grote investering vergt. We zijn ontzettend blij dat we door SSI Schäfer na een uitgebreide data-analyse op een ander spoor zijn gezet. We werken nu met een redelijk eenvoudig systeem, dat zijn kwaliteit al lang bewezen heeft. Hierdoor zijn er weinig kinderziektes. Nu hebben we slecht een halve fte technische dienst nodig, anders hadden we 2 medewerkers per shift nodig. En de terugverdientijd bedraagt nu 3 tot 4 jaar”.

 

Over Mediq
Mediq levert als internationale onderneming geneesmiddelen, medische middelen en bijbehorende zorg in veertien landen. Mediq levert via drie distributiekanalen: direct aan huis (Mediq Direct), via ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen (Mediq Institutioneel) en via 225 Mediq Apotheken. De leveringen aan huis worden klaargemaakt in de vestigingen van Mediq Direct in Didam en Moordrecht. Het grootste deel van de zendingen voor de apotheken komt uit de distributiecentra in Oss en Staphorst. Tot slot komt een deel uit Almere, waar Mediq een volledig geautomatiseerde operatie voor centralfilling (pakken, plakken en verpakken) heeft. Alle gereedgemaakte zendingen worden opgehaald bij de dc’s en naar één van de 7 depots gebracht. Dit complete distributieproces is in handen van Mediq, op de uitvoering na. De organisatie heeft de bezorging van haar goederen uitbesteed aan zorgvuldig geselecteerde subcontractors met een uitgebreid wagenpark.
Reageer op dit artikel