artikel

Getronics en TDG: Prefab center optimaliseert logistieke keten

Logistieke dienstverlening

Getronics en TDG: Prefab center optimaliseert logistieke keten
Getronics en TDG: Logimatch Award?

Getronics Infrastructure Projects en logistiek dienstverlener TDG hebben gezamenlijk een nieuw logistiek centrum ingericht in Assen. In het prefab centrum ligt de nadruk op flexibiliteit. En dat biedt grote voordelen voor de gehele logistieke keten.

 

 

Links Wil van den Hoven (Getronics) en Walter Kusters (TDG)

 

Ongeveer twee jaar geleden besloot de business unit Infrastructure Projects van Getronics een nieuwe koers te varen en de focus meer te leggen op service. De organisatie, specialist in het bouwen en beheren van passieve infrastructuren, kreeg opnieuw vorm en werd naar een landelijke structuur gebracht.

"We werkten voorheen met vier verschillende regio’s, waarbij in elke regio een min of meer zelfstandige vestiging stond", legt Wil van den Hoven, director inkoop & logistiek van de business unit, uit. Hij vervolgt: "Met de nieuwe koers werd de kennis en knowhow gecentraliseerd en kwam onder andere de behoefte aan vier regionale magazijnen te vervallen."
 

Met het verleggen van de focus veranderden ook de logistieke wensen en eisen. Er was plotseling behoefte aan een heel andere logistiek. Getronics ging daarvoor op zoek naar de juiste partner en vond die in TDG. Samen gaven de twee het nieuwe concept in amper negen maanden tijd vorm. Het resultaat is een nieuw, dedicated magazijn van 3.000 m2 in Assen, dat deze zomer in gebruik is genomen.

In het nieuwe onderkomen, dat de partners samen uitzochten en inrichtten, zorgen 45 medewerkers van Infrastructure Projects en TDG gezamenlijk voor de bevoorrading van de monteurs.

 

Nadruk op prefab

"Hoewel de operatie relatief kleinschalig is, is hij best complex. Er komen allerlei logistieke concepten in terug", stelt Walter Kusters, manager business development van TDG in de Benelux.

Anders dan voorheen ligt de nadruk op prefabricage. Door de bekabelingen op maat, gebundeld en doorgemeten – dus plug & play – te leveren, wordt op de projectlocaties 50 tot 70 procent van de installatietijd bespaard. Toch gebeurde dit voorheen in slechts 20 procent van de situaties. Tegenwoordig maakt Getronics bij 3 van de 4 projecten gebruik van prefab.

Naast de winst in arbeidstijd biedt het aanleveren van prefab bekabelingen een forse reductie van restmaterialen. Het knipverlies nam af van ongeveer 10 procent tot amper 2 procent. "Met de huidige kostprijs voor glasvezel en koperkabels levert dat al gauw een jaarlijkse besparing op van enkele tienduizenden euro’s", rekent Kusters voor.

Alle geprefabriceerde materialen worden in Assen gegroepeerd en vervolgens afgeleverd bij de klant. Op de dag van montage ontvangt de monteur alle kabels op maat én in de juiste volgorde. "Dat brengt enige uitdagingen met zich mee, aangezien wij moeten leveren in korte tijdvensters en ervoor moeten  zorgen dat de materialen bij de juiste persoon – en op de goede verdieping – terecht komen", verduidelijkt Kusters.

Omdat er voornamelijk in kantoren wordt geleverd, is ervoor gekozen om de uitlevering te verzorgen met behulp van rolcontainers. "Die kunnen overal worden gelost en passen door elke deur. Bovendien komen ze weer retour, waardoor de afvalstroom tot een minimum wordt gereduceerd", aldus Kusters.

 

Verantwoordelijkheden gescheiden

Met de vernieuwde opzet daalde ook het aantal transportkilometers. Tot nu toe bedraagt die besparing ongeveer 30 procent, maar Getronics mikt op een uiteindelijke winst van ongeveer 50 procent. Die extra besparing wordt mede mogelijk door de opening van twee zogeheten pudo (pick up drop off) vestigingen, later dit jaar in Maastricht en Amsterdam. "Die pudo’s zijn een soort overslaglocaties met grijpvoorraden voor onze monteurs. Ze zijn nodig om de service op gewenst niveau te houden en extra kilometers aan de andere kant van de keten, door service engineers en monteurs, te voorkomen", licht Van den Hoven toe.

 

 

                 
KENMERKEN

 • Bouw en beheer passieve infrastructuren
 • Centralisatie knowhow en logistieke operatie
 • Nieuw gezamenlijk centrum van 3.000 m2
 • 45 FTE; Getronics en TDG samen
 • Nadruk op prefab bekabelingen Getronics
 • TDG verantwoordelijk voor logistiek concept
 • Aantal meter koper bekabeling per jaar: 6 miljoen
 • Aantal meter glasvezel bekabeling per jaar: 1 miljoen
                 

 

Resultaten & Beperkingen 

 • Voorraadreductie dankzij centralisatie
 • Reductie van aantal uren montage; per project winst 50 tot 70 procent
 • Verhoogde service door snellere installatietijd
 • Afname restmateriaal van 10 naar 2 procent
 • Tot nu toe 30 procent minder transportkilometers, doel is 50 procent
 • Daling administratieve last door niet registreren grijpvoorraden; dus minder medewerkers logistieke administratie
 • Eventueel ruimtegebrek bij mogelijke uitbreiding prefab concept
 • Operatie geoptimaliseerd voor klant (dedicated)

 

Reageer op dit artikel