nieuws

Keten houdt oogje op dure transportverpakkingen

Ketensamenwerking 2446

Keten houdt oogje op dure transportverpakkingen

Specifiek voor het wereldwijde transport van vruchtensappen heeft Juice-Pack honderden octoboxen in gebruik. Om beter zicht te krijgen op locatie en handling van deze middelen installeerde het bedrijf een IT-platform met diverse ketenregie functies.

Het supply chain collaboration portaal waar Juice-Pack zich inmiddels van bediend is afkomstig van Yellowstar en heet Star Flow. Functies als ordermanagement, contract- en assetbeheer zitten daar in. Daardoor ontstaat ruim inzicht in de bewegingen van de kostbare octoboxen door de keten heen. Ander functies in het systeem zijn warehousemanagement en voorraadbeheer.

Verpakking naar eigen ontwerp

Juice-Pack is een jong, innovatief en hard groeiend bedrijf in Rotterdam, dat zich richt op handling van verpakkingsmaterialen die bedrijven gebruiken voor de opslag en het transport van bulkgoederen. De onderneming produceert de octobox, een achthoekige container van plywood en polypropylene, in een eigen fabriek in Engeland. Klanten van Juice-Pack zijn wereldwijd actief. Juice- Pack is naast ontwikkelaar van de box ook poolbeheerder. Per container verscheept het bedrijf zeshonderd octoboxen naar de andere kant van de wereld, zoals Latijns-Amerika. Daar vullen klanten, waaronder grote sapproducenten, de octobox en ze sturen ze vol per schip terug naar Europa. De opgeslagen sappen gaan of eerst naar een diepvriesopslaglocatie of direct naar een producent die de sappen verwerkt.octobox

Regie behouden over pool octoboxen

“Juist omdat we zo hard groeien liepen we ook redelijk snel aan tegen een uitdaging op het gebied van asset management. Softwarematige ondersteuning werd noodzakelijk”, vertelt Michelle Marsé, COO bij de onderneming. Juice-Pack wilde de regie kunnen houden over de pool octoboxen, maar bedacht dat Excel daarvoor niet de aangewezen tool was. Juice-Pack kan nu zien waar de gebruikte assets zijn. Dit heeft het aantal administratieve handelingen via Excel gereduceerd. Met dit project is de logistieke planning centraal komen te staan. Zowel Juice-Pack als klanten van het bedrijf hebben nu een veel beter zicht op de locatie, handling en bewegingen van de octoboxen in de keten. De kans dat Juice-Pack de assets in de toekomst ook voor andere producten wil inzetten is daarbij groot. Dit zette nog meer druk op het vinden van een passende IT-oplossing.
Marsé kijkt tevreden terug op de samenwerking met Yellowstar. “We hadden heel helder wat we wilden bereiken, welke achterliggende processen belangrijk waren en hoe we deze beter inzichtelijk wilden maken. Uiteraard is een implementatietraject altijd intensief. De betrokkenheid was groot. Tot op detailniveau hebben we intensief samengewerkt.”
De spanning tijdens het implementatietraject zat vooral in de tijdsdruk. In twee maanden was de oplossing live. “We hebben standaard modules van het portaal geïmplementeerd, die door Yellowstar zijn aangepast aan onze processen. Yellowstar was de enige leverancier die deze oplossing helemaal aan onze wensen kon aanpassen.”

In de toekomst wellicht met RFID

Een belangrijk voordeel denkt Juice-Pack te kunnen realiseren op het gebied van contract management. Marsé: “Op deze manier kunnen we goed in de gaten houden hoe de ‘contract completion’ verloopt. Maar ook hoeveel orders een contract bevat, wat de gemiddelde omloopsnelheid is en de tijd tussen het versturen van de octobox aan een klant tot aan het moment van inslag in ons warehouse. Daarnaast hebben wij nu inzicht in de levensduur van al onze assets en is de tijd per order aanzienlijk gereduceerd doordat we documenten automatisch kunnen genereren.”
Voor de toekomst overweegt Juice-Pack de toepassing van RFID. Marsé: “Nu gebruiken we barcodescanning, maar als we IoT (Internet of Things) tracking technisch werkend krijgen zou dat de keten nog efficiënter maken.” Op die manier kan Juice-Pack de data waarover het nu beschikt beter delen met de hele keten. Zo zouden gebruikers de portal kunnen gebruiken om shipment informatie door te geven, orders te managen en de documentenstroom te vereenvoudigen.

Reageer op dit artikel