artikel

‘E-Joint Corridor geeft impuls aan synchromodaal transport’ (video)

Ketensamenwerking 614

Logistics Community Brabant (LCB) vierde onlangs het eenjarige bestaan op vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens de bijeenkomst gaf NewWays Brabant – in nauwe samenwerking met LCB – het startsein voor de zogenaamde e-Joint Corridor, waarmee vrachtstromen zowel over de weg als het spoor worden gedigitaliseerd. Voor de camera van Logistiek gaat Frans van den Boomen, programma-manager NewWays Noord-Brabant in op de resultaten.

‘E-Joint Corridor geeft impuls aan synchromodaal transport’ (video)
Frans van den Boomen, programmamanager NewWays Noord-Brabant

In 2016 is NewWays samen met bedrijven in Noord-Brabant begonnen met experimenten op het gebied van multi- en intermodaal transport. Frans van den Boomen: “Doel hiervan is om uiteindelijk door te groeien naar synchromodaal transport als alternatief voor het klassieke wegtransport dat als modaliteit steeds meer onder druk komt te staan door onder andere de vergrijzing van het chauffeursbestand en de toenemende congestie.”

 

Lees ook:

Lean & Green zoekt steun in de regio

 

Starten met groot basisvolume

Dat gegeven zorgde ervoor dat onder impuls van Newways de afgelopen jaren samen met logistiek dienstverleners en verladers een goederenspoorverbinding is opgezet tussen Tilburg en het Poolse Rzepin. In deze railcorridor bundelen verladers Samsung, kit- en lijmproducent Bostik en Moonen Packaging hun krachten in samenwerking met de logistiek dienstverleners GVT en H.Essers. Van den Boomen: “Wat deze samenwerking zo bijzonder maakt is dat we de vraag van enkele verladers collectief hebben gemaakt, waardoor we in een keer van start konden met een groot basisvolume op deze multimodale spoorverbinding.”

Bekijk de video met Frans van den Boomen

 

 

Papierwinkel blokkeert opschaling samenwerking

Tijdens de opzet van deze joint-corridor stelde de NewWays-programmamanager vast dat de grote papierwinkel van vrachtdocumenten voor zowel weg als spoor verdere grootschalige samenwerking in de weg zat. “De oplossing lijkt heel simpel: digitaliseren. Dat is relatief eenvoudig voor de weg met een e-CMR (elektronische vrachtbrief, red.) maar bij het spoor ligt dat heel anders daar wordt geen gebruik gemaakt van een CMR maar een CIM-vrachtbrief.”

Zendingen volledig digitaal

Met Bostik, GVT en H.Essers en vijf studenten van de Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV, red.), die vanuit Logistics Community Brabant zijn ingezet als Offroad Runners, is vervolgens een heel onderzoekstraject opgestart om te kijken hoe deze processen gedigitaliseerd kunnen worden. Van den Boomen: “Dat onderzoek heeft uiteindelijk geresulteerd in de e-Joint Corridor, dat betekent dat alle zendingen van Bostik gedigitaliseerd worden naar een e-CMR voor transport over de weg naar de railterminal. Daar aangekomen wordt de lading automatisch overgeslagen naar een e-CIM voor het spoor. Ook het laatste stuk over de weg naar de eindbestemming in Polen verloopt ‘digitaal’.”

‘Lead time verkorting van twee uur’

De voordelen zijn volgens Van den Boomen navenant. “We hebben een twee uur lead time verkorting weten te realiseren op deze corridor waar normaal gesproken veertien uur voor nodig was. Dat betekent dat we het maximale aantal rondritten op deze route kunnen verhogen van zes naar zeven per week. We hebben dus straks zes treinritten plus één treinrit die nagenoeg gratis is. Dat maakt dat ook vanuit het kostenperspectief het synchromodale transport zeer competitief is ten opzichte van het wegtransport. De e-Joint Corridor bewijst dit want met deze oplossing zetten we de eerste stap in het verbinden van systemen en transparantie in de gehele keten.”

Lees ook: MCA Brabant en kennisplatform LCB slaan handen ineen

Reageer op dit artikel