nieuws

PostNL wil medicijnen per drone bezorgen

Distributie 3289

Medicijnen leveren per drone. In het buitenland zijn al tal van praktijkvoorbeelden. Nederland volgt nu ook. PostNL onderzoekt de mogelijkheid samen met het Erasmus Ziekenhuis en de ANWB.

PostNL wil medicijnen per drone bezorgen

Drones in warehouses voor het tellen van voorraad kennen we al in Nederland. Drone als last mile techniek is er nog niet. Als het aan PostNL ligt, komt daar verandering in. PostNL onderzoekt samen met het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam, Sanquin en de ANWB (operator van de drone) de mogelijkheden van medische producten per drone. Huub Zijlstra, sectormanager PostNL Heatlh: “Het wordt steeds drukker in en rondom de steden en dus zoeken wij altijd naar nieuwe mogelijkheden om bezorging sneller en slimmer te doen.

Medicijnen per drone geen pizza’s

PostNL en de pilotpartners denken onder meer aan het transport via de lucht van tijd kritische producten en medicijnen, zoals antibiotica van het ziekenhuis naar de huisartsenpost. Zijlstra: “Antibiotica worden vaak eind van de dag geleverd op het moment dat het druk is op de weg. Hoewel de gezondheid van de patiënt nooit in gevaar is gekomen, wordt de logistiek steeds complexer.” Zijlstra benadrukt dat PostNL enkel mikt op goederen die medisch nut hebben. “Pizza’s per drone is geen optie.”

De drone

 

Praktijktesten drone

De pilot, die drie jaar duurt, heeft als doel te onderzoeken wat kan en mag qua regelgeving en techniek. Over twee maanden hoopt Zijlstra de eerste testen te kunnen doen op vliegveld Deelen in de buurt van Armhem. Het consortium heeft hiervoor een ontheffing aangevraagd bij het ILT. Als die proef goed verloopt, moet er worden getest in dunbevolkte gebieden en stedelijke gebieden.

 

Drone techniek

De drone die wordt  gebruikt is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Avy. De drone stijgt verticaal op en eenmaal op hoogte zet de drone de vlucht horizontaal voort.  De drone kan 70 kilometer per uur vliegen en heeft een actieradius van eveneens 70 kilometer. De beladingsgraad is 1,5 kilo.

Drone bezorging buitenland

Bezorgen per drone is niet nieuw. In het buitenland zijn tal van initiatieven ontwikkeld. Zo wil Seat auto-onderdelen per drone aan laten leveren in de buurt van Barcelona. Twee Franse ziekenhuizen gaan drones inzetten voor het transport van goederen. Het vervoer per lucht wordt een nieuwe transportoptie waaruit klanten kunnen kiezen. In Reykjavik mag sinds 2017 bezorgingen per drone worden uitgevoerd. De drone zal etenswaren bezorgen in een buitenwijk van de IJslandse hoofdstad.

Verder weg; in Afrika en China test DHL volop medicijnbezorging per drone. UPS is een stap dichterbij bezorging per drone aan consumenten. De pakketreus mag nu ongelimiteerd drone leveringen doen op ziekenhuiscampussen in de Verenigde Staten.

 

Reageer op dit artikel