nieuws

Havenbedrijf test varende drone

Distributie 676

Het Amsterdamse havenbedrijf gaat experimenteren met varende drones. Met de proef wil Port of Amsterdam de mogelijkheden van de zelfvarende techniek onderzoeken voor de toekomst.

Havenbedrijf test varende drone

Het doel van de proef is ervaring opdoen met de impact van nieuwe technologieën op nautische processen. Ook wil het havenbedrijf weten waar de potentie van de technologie voor de Port of Amsterdam kan liggen en welke stappen het bedrijf moet nemen om klaar te zijn voor een meer structurele inzet in de toekomst.

De Douane neemt ook deel aan deze pilot. De Douane is geïnteresseerd in het controleren van scheepsrompen van schepen die de havens binnenkomen, met als doel het douanetoezicht nog verder te perfectioneren.

Drone meet diepgang

Voor de pilot is gekozen voor het proces van het controleren van marginale schepen. Dit zijn schepen waarvan de diepgang dusdanig is dat zij een ontheffing nodig hebben om de Noordersluis te passeren. De drone berekent de diepteligging in combinatie met het zoutgehalte waarna wordt bepaald of het schip kan schutten in de Noordersluis of gelichterd moet worden. Een meting van het zoutgehalte is van belang, omdat deze achter sluizen lager is dan voor de sluizen, waardoor schepen achter de sluizen dieper in het water liggen.

 

Lees ook
Ziekenhuizen gaan bezorgen met drones

 

Joost Zuidema, projectleider vanuit Port of Amsterdam: “Veiligheid is onze eerste prioriteit dus vandaar dat we gekozen hebben om in de pilotfase een schipper op de Telemetron te zetten. Het onbemand varen kunnen we in een volgende fase testen. We willen met deze pilot met de verschillende partijen ervaring opdoen en inzicht krijgen in de mogelijkheden om voorbereid te zijn op wat er in de toekomst gaat komen. Regeren is vooruitzien.”

 

Reageer op dit artikel