nieuws

Stint mag de weg weer op

Distributie 1184

De Stint kan in augustus weer de weg op. De Tweede Kamer gaat akkoord met de aanpassingen van de elektrische bolderkar die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft voorgesteld.

Stint mag de weg weer op

Dat betekent dat de elektrische bolderkar in augustus, als het nieuwe  schooljaar begint, weer de weg op kan.  Er komen nieuwe, strengere technische eisen en nieuwe regels voor de toelatingsprocedure van de Stint. Ook komt er toezicht op de door de fabrikant aangepaste voertuigen.

PostNL 79 Stints

Dat betekent niet alleen goed nieuws voor de vele kinderdagverblijven die met de Stint werken. Ook PostNL zal blij zijn. Het bedrijf heeft 79 Stints in gebruik. De Stints van PostNL zijn – anders dan de exemplaren van kinderdagverblijven – voorzien van grote afgesloten bakken en werden tot voor kort vooral gebruikt bij de grotere postrondes en pakketbezorging. De minister verbood de Stint in oktober 2018 na een ernstig ongeluk in Oss.

Tijdelijke regelgeving

Het gaat om een tijdelijke regelgeving omdat de stint op deze manier het snelste weer de weg op kan. Er is geprobeerd ,,een zo goed mogelijke balans te vinden tussen veiligheid en snelheid”, aldus de minister. Veel van deze regels zullen permanent worden.

Helm en rijbewijs

In de definitieve regelgeving wordt ook over een helmplicht en rijbewijs beslist. Maar hiervoor moet de wet worden aangepast en dat duurt gauw een jaar of twee. Het is de bedoeling dat het aantal inzittenden dan wel wordt teruggebracht naar maximaal acht.

De onderzoeken van het Openbaar Ministerie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar het ongeval zijn nog niet afgerond. Als daaruit blijkt dat er ondanks de nieuwe regels iets ,,apert onveilig” is dan zullen er opnieuw aanpassingen plaatsvinden.

 

Bron: ANP

Reageer op dit artikel