nieuws

Richtlijnen voor drones gelanceerd in Davos

Distributie 601

Tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, is de Advanced Drone Operator’s Toolkit gepresenteerd. Een reeks richtlijnen, aanbevelingen en lessen die zijn geleerd bedoeld voor overheden die commerciële drone-operaties willen uitrollen.

Richtlijnen voor drones gelanceerd in Davos

De Toolkit is een reactie op de mengelmoes van wereldwijd geldende drone-voorschriften, die sommige landen hebben goedgekeurd, voor het leveren van goederen met drones. Ook wetgeving die de evolutie van autonome technologie moet reguleren en regels over het inzetten van drones in dichtbevolkte gebieden staan er in. In essentie is het een open-source handleiding. Het doel ervan is de acceptatie en implementatie van drones versnellen en overheden op weg te helpen.

Frustratie over strenge regels drones

Vooral in de Verenigde Staten leven veel frustraties bij drone-servicebedrijven en logistiek dienstverleners, door de strenge regels voor commercieel gebruik van drones die daar gelden. De Federal Aviation Administration (FAA) heeft met het Unased Aircraft System (UAS) Integration Pilot Program de aanzet gegeven tot regels voor bezorgdrones, maar het kan nog jaren duren voordat er een praktisch kader is voor commerciële drone-activiteiten in bevolkte gebieden. De inzet van kleine onbemande vliegtuigen in de VS is nu beperkt volgens regel 107 van de FAA. Momenteel moeten kleine drones binnen de lijnen van de locatie van een exploitant blijven, niet autonoom zijn en mag alleen met uitdrukkelijke toestemming over mensen heen vliegen. Dit maakt het onmogelijk om drones commercieel in te zetten.

 

Lees ook: L’Oreal gaat voorraad tellen met drone

Leren van drone delivery projecten

Het World Economic Forum hoopt dat andere regeringen niet in dezelfde val trappen. “Veilig, schoon en schaalbaar gebruik van drones is het doel van veel landen geworden”, zegt Harrison Wolf, auteur van het rapport en projectleider bij het Forum’s Centre for the Fourth Industrial Revolution. “Nu kunnen overheden leren van het echte succes van wereldwijd toonaangevende drone delivery-projecten in Afrika en Europa om hun eigen nationale toezicht te ontwikkelen. Via een vergelijkende analyses van gedeelde lessen in deze toolkit hoeven overheden niet helemaal opnieuw te beginnen.”

 

Drone als pakketbezorger: in Reykjavik mag het

 

Advances Drone Operations Toolkit

Tien luchtvaartautoriteiten uit vijf continenten, acht internationale overheidsorganisaties en 23 particuliere bedrijven, waaronder AirMap – een app die communicatie tussen drones en vliegtuigen verbetert – hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Toolkit. De Indiase deelstaat Andhra Pradesh heeft tijdens de Davos-top aangekondigd als eerste de Advanced Drone Operations Toolkit te willen implementeren. Deze regio wil medicijnen met drones gaan bezorgen.

Lees ook: Kennisinstituten starten innovatiecentrum voor cargodrones

 

Reageer op dit artikel