nieuws

PostNL naar de rechter om staking met kerst te voorkomen

Distributie 1110

PostNL spant een kort geding aan tegen vakbond FNV om een staking in de kerstperiode te voorkomen. Actievoeren in de drukste periode van het jaar brengt mogelijk onevenredige schade en risico’s met zich mee, verklaart PostNL. Daarom vraagt het post- en pakketbedrijf de rechter in Den Haag in een kort geding om acties te verbieden.

PostNL naar de rechter om staking met kerst te voorkomen

FNV liet woensdag nog weten dat men niet stopt met acties bij PostNL totdat er een cao-akkoord is. Vandaag is de eerste stakingsdag en de acties lopen in ieder geval door tot en met zaterdag. Tenzij de rechter acties vandaag verbiedt. Bestuurder Etienne Haneveld van FNV heeft vertrouwen in de uitkomst van het kort geding. “Als we actie voeren is er echt wel iets aan de hand.”

PostNL reageert inhoudelijk op voorstellen FNV

Onder druk van de aangekondigde stakingen heeft PostNL afgelopen maandag alsnog inhoudelijk gereageerd op de FNV-voorstellen voor een nieuwe cao. De bond is bereid om van PostNL te horen wat de concrete voorstellen zijn.

Lees ook:

Wat is er aan de hand bij PostNL?

 

FNV: ‘pak torenhoge werkdruk aan’

De torenhoge werkdruk moet volgens de FNV worden aangepakt, stellen de werknemers van PostNL. Verder eisen ze voor 2019 een structurele loonstijging van 5 procent met een minimum van 100 euro bruto per maand, en gelijke beloning voor gelijk werk voor alle werkers bij PostNL, dus ook voor uitzendkrachten en contracting-medewerkers. PostNL stelt in een reactie: ‘Iedereen rekent op ons om de kerstkaarten en cadeaus voor onder de kerstboom te komen brengen. We bezorgen in deze periode elke dag miljoenen brieven, kerstkaarten en pakketten in heel Nederland. De voorbereidingen voor deze periode zijn maanden geleden gestart. Door juist nu actie te gaan voeren kiest FNV willens en wetens voor een frontale aanval op de belangen van de klanten, PostNL en de medewerkers, die zij zegt te vertegenwoordigen.”

‘Onderhandelingen zijn nog gaande’

De andere vakorganisaties BVPP, CNV en VHP2 zijn van mening dat actievoeren voorbarig is, omdat de onderhandelingen net gestart zijn en PostNL nog geen eindbod heeft gedaan. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn gisteren met alle vier de vakorganisaties hervat. De Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) kiest niet voor acties, maar heeft begin deze week een brandbrief gestuurd naar de verantwoordelijk staatssecretaris van economische zaken Mona Keijzer (CDA). De BPVD wil in in gesprek met de staatssecretaris en stelt in de brief dat zij zich hard moet maken voor een eerlijke post- en pakketmarkt en een stop aan de huidige wildwest praktijken zoals onder-onder aanneming, schijnconstructies, belastingontduiking, zwartwerken en witwas praktijken. Ook schrijft deze bond – die 150 zelfstandige pakketdistribiteurs en 2500 medewerkers vertegenwoordigt -dat de tarieven in de ‘verstoorde pakketbezorgmarkt’ de afgelopen jaren niet naar rato zijn gestegen met als gevolg dat duizenden werknemers en honderden zelfstandigen het slachtoffer dreigen te worden van ‘the race to the bottom’ in de pakketmarkt.

 

Reageer op dit artikel