nieuws

EU-transportministers akkoord over maatregelen wegtransport

Distributie 829

De EU-transportministers zijn akkoord met de maatregelen die nodig zijn in de wegvervoerssector die er voor moeten zorgen dat de arbeidsvoorwaarden voor vrachtwagenchauffeurs worden verbeterd en die vervoerders meer vrijheid moet geven voor grensoverschrijdende diensten. TLN en Evofenedex zijn gematigd positief in hun eerste reactie op het akkoord.

EU-transportministers akkoord over maatregelen wegtransport

In het compromis, dat nog onderhandeld moet worden met het Europees Parlement, geldt voor een buitenlandse transporteur of logistiek dienstverlener die goederen vervoert in Nederland of een ander EU-land gelijk loon voor gelijk werk. Om oneigenlijk gebruik van de zogenoemde cabotage tegen te gaan komt er een verplichte pauze van vijf dagen tussen dergelijke ritten.

Capaciteitstekort niet opgelost

TLN laat weten tevreden te zijn over het feit dat cabotage niet verder geliberaliseerd wordt. Verladersorganisatie evofenedex heeft het daarentegen over een ‘gemiste kans’ en stelt dat deze maatregel Europa niet helpt om het capaciteitstekort in het wegtransport te verminderen. “Nu blijven teveel goederen op de laaddocks, de kade en in de hangars staan omdat er geen chauffeurs zijn die die goederen kunnen vervoeren. Door het rijden van binnenlandse ritten door buitenlandse chauffeurs – tegen eerlijk loon – te vergemakkelijken hadden de Europese transportministers het bedrijfsleven echt een dienst bewezen”, zegt Evofenedex-directeur Machiel van der Kuijl.

Overnachten in cabine blijft verboden

Een andere maatregel is dat het slapen in de cabine voor de weekendrust van 45 uur verboden blijft in de EU. Wel start de Europese Commissie een onderzoek naar de beschikbaarheid van goed beveiligde parkeerplaatsen waar chauffeurs in hun truck kunnen uitrusten. In Nederland worden hier inmiddels stappen gemaakt. Zo is eind vorig week besloten dat het Rijk en de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland voornemens zijn om binnen vijf jaar een netwerk op te zetten van beveiligde truckparkings. Op dit moment zijn er 30 beveiligde parkeerlocaties voor vrachtwagens, met ruimte voor 2800 voertuigen. Over vijf jaar moeten er zo’n 700 tot 900 parkeerplekken bij zijn gekomen.

 

Lees ook:

Europees Parlement stemt plan oneerlijke concurrentie weg

 

Verbod zet rem op nieuwe parkeerplaatsen

TLN stelt dat het totale verbod op het slapen in de cabine tijdens de lange rust een remt vormt op de snelle realisatie van nieuwe beveiligde parkeerplaatsen. “Want als chauffeurs hun lange rust niet mogen doorbrengen op zo’n parkeerplaats, is het bouwen van zo’n parkeerplaats commercieel minder interessant voor ondernemers die zo’n faciliteit willen bouwen”, is de redenatie van de organisatie die er verder op aandringt dat er meer beveiligde parkeerplaatsen in heel Europa moeten komen.

Invoering slimme tachograaf

Een ander onderdeel van het zogeheten ‘Mobility Package’ is dat vanaf 2024 alle internationale vrachtwagens zijn uitgerust met een slimme tachograaf die registreert waar en wanneer een truck de grens is overgegaan en die alle laad- en losbewegingen bijhoudt.

‘Klap in het gezicht van chauffeurs’

PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius zegt in haar reactie dat het nieuwe pakket aan maatregelen ‘een klap in het gezicht is voor bus- en vrachtwagenchauffeurs’. “Deze deal keert zich tegen een eerlijk loon, zorgt voor oververmoeide chauffeurs en maakt geen einde aan de uitbuiting die elke dag op de Europese wegen plaatsvindt. De sociale dumping gaat gierend hard door.” Jongerius hoopt dat het Europees Parlement het akkoord dat de ministers sloten gaat aanpassen. Begin juli stemde het parlement nog tegen de voorstellen van de Europese Commissie voor eerlijker concurrentie in het Europese wegtransport.

Reageer op dit artikel