nieuws

Truckkartel: truckfabrikanten krijgen miljardenclaim aan de broek

Distributie 4861

Truckfabrikanten kunnen een miljardenclaim tegemoet zien van Europese transporteurs. De transportbedrijven komen met claims met een gezamenlijke omvang van ten minste 7,5 miljard euro.

Truckkartel: truckfabrikanten krijgen miljardenclaim aan de broek

De miljardenclaim is het gevolg op het truckkartel dat 2 jaar terug aan het licht kwam. Vrachtwagenmakers DAF, Volvo/Renault, MAN, Daimler en Iveco profiteerden jarenlang van verboden prijsafspraken. Zij kregen daarvoor vorig jaar al een boete van in totaal ruim 2,9 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie.

Hoge boetes om truckkartel

DAF moet ruim 750 mln euro betalen, Daimler een miljard euro, Iveco bijna een half miljard en Volvo/Renault ruim 670 mln euro. Recordbedragen, maar er is dan ook sprake van een serieuze inbreuk van EU-regels die jarenlang heeft geduurd, van 1997 tot 2011. Truckbouwer MAN bracht de zaak aan het licht en hoeft daarom geen boete te betalen aan de Europese Commissie.

TLN claim van ruim 1 miljard

De claim van 7,5 miljard, die het FD meldt, door Europese transporteurs bevat ook de claim uit Nederland. Eerder maakte Transport en Logistiek Nederland (TLN) bekend een claim voor te bereiden tegen de fabrikanten. In Nederland zouden in de veertien jaren van het kartel zo’n 240.000 vrachtwagens zijn verkocht. De extra kosten voor kopers zouden in totaal uitkomen op 1,2 miljard euro. Claimorganisatie MKB Claim gaat uit van een claim van 1,6 miljard euro. Bij de MKB-Claim hebben zich ruim 1.000 bedrijven gemeld die een schadevergoeding willen.

Reageer op dit artikel