nieuws

‘Wereldhandel zakt fors in’

Distributie 2536

Zorgen om de wereldhandel. De handel wereldwijd stagneert al sinds het vierde kwartaal 2017. Volgens de laatste vrachtcijfers krijgt die stagnatie een alarmerend vervolg.

‘Wereldhandel zakt fors in’

De zorgen om de dalende wereldhandel zijn gebaseerd op de laatste cijfers van Goldman. De daling volgt op de de handelsspanningen tussen de VS en China en VS en Europa. Enkele conclusies uit het recente Goldman-rapport per categorie:

 

wereldhandel

 

  • Containervervoer: Goldman verwacht tegen medio 2019 verdere vertraging tot 2%. Er zijn duidelijke tekenen van rationalisatie van het aanbod, aangezien vervoerders capaciteit beginnen terug te geven en het aantal nieuwe orders laag blijft.
  • Zee- en luchtvracht: Vertraging van de groei sinds 4Q17. De gegevens voor juli lijken te zijn gestabiliseerd in zee, waarbij de volumes in juni met 3% stegen. De groei van de luchtvracht is verder vertraagd. Goldman verwacht tegen medio 2019 verdere vertraging tot 2%
  • Commodities: In droge bulk waren de koersen iets sterker als gevolg van de verbeterde Aziatische vraag en de lage aanbodgroei. De tarieven voor olietankers waren het afgelopen jaar zwak, maar lijken zich te hebben gestabiliseerd.

 

 

 

Reageer op dit artikel