nieuws

Initiatief veilig transport verovert terrein

Distributie 1806

Initiatief veilig transport verovert terrein

Veilig transport. De Safety Deal, een initiatief van drie grote logistieke dienstverleners en Kruidvat, moet daar voor zorgen. Het initiatief wint snel aan terrein.

Een lijst met afspraken die echt moeten gaan bijdragen aan veilig transport. Dat is in een notendop de Safety Deal. Het uiteindelijk doel: nul verkeersdoden in het transport en reductie van ongevallen en schade.

Cultuursverandering

De Safety Deal gaat over strikte naleving van rij- en rusttijden en over het creëren van een cultuur van vertrouwen. Een cultuur waarin mensen elkaar kunnen aanspreken op gemaakte afspraken. Dat moet leiden tot verbetering van het proces en meer veiligheid in de keten.

Initiatiefnemers Safety Deal

Eind vorig jaar, tijdens de Dag van Veilig Transport, ging de deal officieel van kracht. Initiatiefnemers St. van den Brink, Cornelissen, Peter Appel Transport, verzekeraar TVM en Kruidvat zetten hun handtekening onder de deal. Bricklog leidt als onafhankelijke partij het initiatief.

Wapen tegen chauffeurstekort

Het kan niet anders of dit zal een positief effect hebben op het ziekteverzuim en het imago van het beroep van  chauffeur, stelt Marco Kranenbroek  van Bricklog. Niet onbelangrijk in een steeds krappere arbeidsmarkt. “Zeker nu geldt; wie de chauffeur heeft, heeft de handel.”

 

Lees ook
Efficiënt en veilig werken gaan juist heel goed samen

 

6 maanden na de start van het initiatief, wint de deal snel aan terrein in de sector. Grote logistieke dienstverleners en verladers haken aan of zijn geïnteresseerd, laat Tom van Staveren – manager risk & safety bij Peter Appel Transport weten. Hij presenteerde zijn bevindingen woensdag tijdens het Congres Veilig Werken, een initiatief van vakblad Arbo.

Nieuwe verladers en logistieke dienstverleners

In navolging van Kruidvat hebben Albert Heijn, Jumbo en Sligro  interesse getoond in de deal. Ook logistieke dienstverleners Melis en Nedcargo zijn geïnteresseerd in deelname. Tielbeke is recent al aangehaakt. Vleesproducent Vion, Gamma en Hornbach staan ook op de radar. Iedere verlader en dienstverlener is welkom. Kranenbroek: “Dat concurrenten van elkaar mee doen is prima, want op veiligheid concurreer je niet.”

 

Reageer op dit artikel