nieuws

Eerste slimme verkeerslichten bij Schiphol actief

Distributie 1828

Eerste slimme verkeerslichten bij Schiphol actief

De eerste kruispunten in Noord-Holland zijn voorzien van slimme verkeerslichten, de zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s). Schiphol heeft de primeur.

Op de N205 bij Schiphol kunnen zes kruispunten aankomend verkeer ‘herkennen’ en anticiperen op de actuele verkeersdrukte. Hierdoor kan het verkeer beter doorrijden. De provincie Flevoland en verschillende gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA) starten dit jaar met het plaatsen van slimme verkeerslichten. Het gaat in eerste instantie om 80 slimme verkeerslichten in de MRA.

Doorstroming

Door de slimme verkeerslichten wordt het mogelijk om bepaalde verkeersstromen voorrang te geven boven andere. Bijvoorbeeld vrachtverkeer. Doel is de doorstroming te verbeteren. Het wordt ook mogelijk om weggebruikers persoonlijk via een app op afstand te informeren over bijvoorbeeld de nog resterende tijd tot een rood of groen licht.

 

Landelijke plannen

Binnenkort volgen er 15 kruispunten in Amsterdam. De verwachting is verder dat de gemeenten Amstelveen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede en Hilversum op korte termijn kruispunten aanpassen.

Ook de provincie Flevoland en gemeenten Almere, Lelystad en de Noordoostpolder kijken welke kruispunten op korte termijn slim worden gemaakt. In deze eerste fase gaat het om ongeveer 80 intelligente verkeerslichten in de Metropool Regio Amsterdam. Verwachting is dat de komende jaren alle 5500 verkeerslichten In Nederland worden vervangen.

 

 

Reageer op dit artikel