nieuws

DB Schenker en MAN brengen platooning in praktijk

Distributie 1411

DB Schenker en MAN brengen platooning in praktijk

Logistiek dienstverlener DB Schenker en truckfabrikant MAN starten binnenkort met de al eerder aangekondigde truckplatooning test. De praktijkproef vindt komend voorjaar plaats op de Duitse snelweg A9 tussen de Schenker-vestigingen in München en Neurenberg.

Bijzonder is dat deze platooning test voor het eerst wordt uitgevoerd door chauffeurs van DB Schenker zelf. Bij voorgaande tests maakte MAN gebruik van testrijders. Vanaf april gaan de testvoertuigen in konvooi op de A9 rijden. Dat gebeurt in eerste instantie zonder lading. De focus ligt dan op het onderzoeken van de verkeersstromen en het trainen van de chauffeurs. Die training omvat ook theorie- en simulator-sessies.

Dagelijkse platooning ritten

Medio dit jaar volgen eerst wekelijkse en daarna dagelijkse ritten met vracht volgens het reguliere schema van DB Schenker. Uiteindelijk zullen de konvooien drie keer per dag pendelen tussen de DB Schenker distributiecentra in München en Nürnberg.

Lees ook:

Platooning klaar voor openbare weg

MAN heeft volgens eigen zeggen onder meer tijdens de European Truck Platooning Challenge in 2016 al aangetoond dat de platooning-technologie werkt. Het pilotproject dat nu van start gaat, richt zich op de volgende uitdaging: de inzet onder dagelijkse omstandigheden.

Universiteit onderzoekt impact

De Universiteit Fresenius uit het Duitse Idstein zorgt voor wetenschappelijke ondersteuning bij het project. Medewerkers en studenten analyseren en evalueren de (trainings)resultaten. Voornaamste doel is om uit te vinden welke impact de nieuwe technologie op de chauffeurs heeft. Daarom richt het onderzoek zich op neurofysiologische en psychosociale niveaus. De resultaten daarvan worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van platooning.

Reageer op dit artikel